Tri moldavské banky sa zatvoria, stratili sa peniaze

TASR
7.8.2015 16:17

Pred tromi moldavskými bankami sa vytvorili rady čakajúcich ľudí, ktorí sa obávajú dôsledkov ich zatvorenia. Vláda tieto inštitúcie zlikviduje po tom, čo z nich vlani zmizlo celkovo 1,5 miliardy USD (1,37 miliardy eur).

Tri moldavské banky sa zatvoria, stratili sa peniaze
ČTK

Kontá klientov presunú

Guvernér moldavskej centrálnej banky Dorin Dragutanu oznámil, že Banca de Economii, Banca Social a Unibank, v ktorých sú celkovo 2 milióny účtov, budú zlikvidované do októbra. Kontá zákazníkov sa presunú do iných bánk. Očakáva sa, že pre likvidáciu príde o prácu viac než 3000 ľudí.

Smer Rusko?

Banca de Economii je štátna sporiteľňa, zvyšné dve financujú moldavskí a ruskí investori. Vlani z nich pred novembrovými parlamentnými voľbami zmizlo 1,5 miliardy USD a podľa nezverejnenej parlamentnej správy časť peňazí smerovalo do ruských bánk.

Hoci Dragutanu opakovane ubezpečoval obyvateľov, že ich peniaze sú v bezpečí, pred bankami sa dnes vytvorili dlhé rady. Centrálna banka týmto trom inštitúciám dnes s okamžitou platnosťou zakázala otvárať akékoľvek nové bežné či sporiteľné účty. Keďže mnohým dôchodcom chodia penzie do sporiteľne, centrálna banka ich kontá presunie pod správu moldavskej pošty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok