Republikáni kritizovali Obamu za správu o stave únie

TA3, TASR
25.1.2012 19:27

Opoziční republikáni odsúdili výročnú správu o stave únie amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorú predniesol v noci nadnes. Označili ju za neférový triedny boj, poznamenala tlačová agentúra DPA.

Republikáni kritizovali Obamu za správu o stave únie
SITA

"Žiadna charakteristická črta Obamovho pôsobenia na poste prezidenta nie je smutnejšia, ako jeho sústavné úsilie rozdeliť nás, aby sa niektorým Američanom zapáčil kritizovaním iných," uviedol Mitch Daniels, guvernér Indiany, v oficiálnej reakcii republikánov.

Predseda Snemovne reprezentantov a hlavný republikán Kongresu John Boehner vyjadril názor, že prezidentské voľby budú referendom o zlyhaniach Obamovej politiky. Republikáni počas Obamovho prejavu tlieskali zriedkavo, uviedla AP.

Obama v správe konkretizoval svoje plány, aby veľa zarábajúci Američania platili väčšie dane, a tak prispeli k zníženiu obrovského štátneho deficitu.

Američania, ktorých príjem prevyšuje milión dolárov ročne (vyše 768.000 eur), by mali byť zdanení najmenej 30 percentami. Štvrtina amerických milionárov platí nižšie dane ako milióny ľudí zo strednej vrstvy.
Okrem toho šéf Bieleho domu hovoril aj o energetike - chce, aby bola krajina nezávislejšou od zahraničia. Pripomenul, že za posledné tri roky sa otvorili mnohé nové ropné a plynové polia.

Svoju administratívu americký prezident práve zameral na to, aby sa otvorilo viac ako 75 percent zdrojov ropy a plynu v pobrežných oblastiach USA. Vlani boli USA závislé od zahraničnej ropy menej než kedykoľvek za posledných 16 rokov, uvádza sa v správe.

Obama zopakoval, že vzhľadom na zmenšujúce sa zásoby ropy vo svete Spojené štáty potrebujú celkovú stratégiu na vytvorenie každého dostupného zdroja energie v USA. Takej stratégie, ktorá je "čistejšia, lacnejšia a plná nových pracovných miest". Odborníci sa domnievajú, že by to do konca desaťročia mohlo vytvoriť viac ako 600.000 pracovných miest, povedal šéf Bieleho domu.

Už na úvod prejavu Obama pripomenul, že minulý týždeň privítal v USA posledných vojakov z Iraku. V krátkej pasáži o zahraničnej politike vyzdvihol tiež oslabenie teroristickej organizácie al-Káida. Povedal, že Usáma bin Ládin viac nie je hrozbou pre Spojené štáty. Zdôraznil, že USA sú rozhodnuté zabrániť Iránu, aby získal atómovú zbraň.

Pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA je Obamova tohtoročná správa o stave únie "štartovným výstrelom" blížiacej sa volebnej kampane, konštatovala DPA.

Republikáni v súčasnosti vyberajú vyzývateľa v rade primárok. Obaja hlavní uchádzači o stranícku nomináciu - Mitt Romney a Newt Gingrich - tvrdo zaútočili na demokratického šéfa Bieleho domu. Podľa ich názoru útočí "socialistickou politikou" na voľný trh a oslabuje hospodárstvo.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok