Afgánske zdroje informovali, že vodca Talibanu je mŕtvy

TA3 ČTK
29.7.2015 12:19

Vodca islamistického hnutia Taliban mulla Muhammad Umar je údajne po smrti. Podľa spravodajského serveru BBC o tom informovali afganské vládne zdroje. Taliban toto oznámenie zatiaľ nekomentoval. Správy o smrti mulla Umara sa objavili už v minulosti, radikálny Taliban ich ale vždy poprel.

Zabitý spolubojovníkmi?

Podľa BBC je to prvýkrát, čo o Umarovej smrti oficiálne hovoria vysokopostavené zdroje z afganskej vlády a rozviedky. Hovorca Talibanu povedal, že hnutie vydá čoskoro k tejto informácii vyhlásenie.

Nepotvrdené zvesti o úmrtí Umara sa šíria už niekoľko týždňov. Afganský internetový denník khaama.com s odvolaním sa na pakistanské úrady napísal, že šéf Talibanu zomrel už pred dvoma rokmi.

Podľa niektorých správ Umara usmrtili jeho vlastní spolubojovníci. Jedno z odštiepených krídel Talibanu začiatkom júla oznámilo, že Umar bol zabitý veliteľmi Talibanu Mulla Muhammadom Mansúr a Gule Aghou.

Dlho nebol vidieť

Na internete však bolo v polovici júla zverejnené posolstvo Umara, v ktorom podporil mierové rozhovory Talibanu s vládou v Kábule. Vo vyhlásení uviedol, že rokovania sú legitímne a ich cieľom je ukončenie okupácie krajiny medzinárodnými silami. Nebolo však možné overiť, či toto posolstvo pochádzalo skutočne z úst šéfa Talibanu.

Mulla Umar dlho nebol vidieť na verejnosti, predpokladalo sa, že žije na tajnom mieste pravdepodobne niekde v Pakistane. Správy o jeho smrti sa objavili v niektorých médiách napríklad v roku 2011.

Taliban túto informáciu vtedy poprel s tým, že ju rozšírila americká rozviedka, ktorá sa nabúrala do mobilných telefónov, e-mailových účtov a webových stránok Talibanu.

1.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok