Jemenskí povstalci odmietli prímerie vyhlásené Saudskou Arábiou

TASR
26.7.2015 15:41

Vodca šiitských povstalcov v Jemene odmietol päťdňové humanitárne prímerie, ktoré vyhlásila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

Jemenskí povstalci odmietli prímerie vyhlásené Saudskou Arábiou
SITA/AP

Prímerie rezolútne odmietajú

"Boj pokračuje a vojna neskončila," uviedol na twitterovom účte vzbúrencov ich vodca Abdalmálik Húsí.

Reagoval tak na ohlásený pokoj zbraní, ktorý by podľa neho prospel len sunnitským militantom z Islamského štátu a jemenskej al-Káidy.

Päťdňové prímerie ponúkla medzinárodná koalícia, ktorá vedie leteckú ofenzívu voči jemenským šiitským povstalcom, takzvaným húsíom. Do platnosti malo vstúpiť dnes večer, minútu pred polnocou miestneho času.

Ohrozený prísun humanitárnej pomoci

Zastavenie paľby malo umožniť prísun humanitárnej pomoci pre milióny ohrozených Jemenčanov. Koalícia však zdôraznila, že bude reagovať na akékoľvek porušenie prímeria zo strany húsíov a ich stúpencov z radov jemenských ozbrojených síl.

Saudská Arábia a jej prevažne arabskí spojenci vedú vzdušnú ofenzívu voči Iránom podporovaným vzbúrencom v Jemene od konca marca tohto roku s cieľom obnoviť vládu exilového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

Šiitskí povstalci bojujú aj proti jemenskej al-Káide a ďalším sunnitským extrémistickým organizáciám, ktoré ovládajú niektoré oblasti Jemenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok