Na druhú Zem zacielili rádioteleskopy, hľadajú mimozemský signál

TA3
25.7.2015 20:01

Skalnatý povrch, správnu teplotu, moria aj živé organizmy môže skrývať planéta Kepler-452b, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života. Zacielili na ňu aj zariadenia programu SETI.

Na druhú Zem zacielili rádioteleskopy, hľadajú mimozemský signál
NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Zdržanliví mimozemšťania

Americká NASA už vopred avizovala „veľký objav.“ Lovec planét, vesmírny teleskop Kepler, našiel prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná so Zemou veľkosťou i vzdialenosťou od Slnka. Leží priamo uprostred takzvanej obývateľnej zóny.

Ako obývateľnú zónu označujú astronómovia takú vzdialenosť od hviezdy, v ktorej nepanujú ani príliš vysoké, ani príliš nízke teploty na to, aby sa tam na povrchu udržala voda v kvapalnom stave.

Planéta Kepler-452b, ktorú našli v súhvezdí Labute, je zrejme skalnatá planéta s hustou atmosférou, vedci nevylučujú ani sopečnú aktivitu. Na jej objave sa podieľal aj Seth Shostak, riaditeľ amerického projektu SETI, ktorý sa zaoberá hľadaním mimozemského života. Priznal, že rádioteleskopy SETI už sľubnú planétu preverujú.

"Aktuálne sme sa prostredníctvom poľa teleskopov ATA začali zameriavať na planétu, aby sme preverili možné signály umelého pôvodu. Ešte sme neprezreli všetky frekvencie, ale ak sú na planéte Kepler-452b nejakí mimozemšťania, tak sú veľmi zdržanliví," povedal Shostak.

Pohľad na starú Zem

Exoplanéta Kepler-452b obieha okolo hviezdy, ktorá je o 10 percent jasnejšia ako naše Slnko a zároveň je aj staršia o 1,5 miliardy rokov. Viac energie z hviezdy môže znamenať, že na planéte sa odparili všetky oceány. Je to však aj fascinujúca príležitosť pozrieť sa na to, aká môže byť budúcnosť Zeme.

"Ak je Kepler-4552b naozaj skalnatý a je umiestnený oproti jasnej hviezde, môže to znamenať, že planéta práve vstupuje do skleníkovej fázy svojich klimatických dejín. Kepler-452b by mohol teraz zažívať to, čo čaká Zem o miliardu rokov, keď Slnko zostarne a bude jasnejšie," vyjadril sa Shostak.

Kepler-452b nie je jedinou exoplanétou, o ktorej sa hovorí ako o druhej Zemi. Nové teleso je však zo všetkých doteraz známych Modrej planéte najpodobnejšie.

452b_system_comparison.jpg

Sú priďaleko

Minulý rok našli vedci inú planétu v potenciálne obývateľnej zóne inej slnečnej sústavy. Planéta s pomenovaním Kepler-186f ale obieha okolo červeného trpaslíka, ktorý je menší a chladnejší ako naše Slnko.

Zistiť, či existuje život na týchto planétach, je ťažké. Súčasne navrhnuté teleskopy pátrajú po známkach života len vo vzdialenosti desiatok svetelných rokov od Zeme. Kepler-452b je však dosť ďaleko, približne vo vzdialenosti až 1 400 svetelných rokov, Kepler 186f „iba“  490 svetelných rokov. Pre veľkú vzdialenosť je v tejto chvíli komplexné štúdium nemožné. Všetko však môže zmeniť pripravovaná nová generácia teleskopov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok