Srbi rozhodnú, či bol náš proces s klúčovým mužom kauzy nebankoviek zákonný

SITA
24.7.2015 09:31

Takmer pol roka už Srbsko rozhoduje o vydaní Františka Matika, odsúdeného za podvody v nebankovom dome Horizont Slovakia na 11,5 roka.

Srbi rozhodnú, či bol náš proces s klúčovým mužom kauzy nebankoviek zákonný
SITA

Súd zrušil Mečiar

„Súd si vyžiadal od nášho ministerstva spravodlivosti potrebné dokumenty,“ povedal pre denník Sme Matikov advokát Jozef Sabó. Spresnil, že ide o rozhodnutie ústavného súdu, ktorým v roku 2009 vyhlásil Špeciálny súd v pôvodnej forme za protiústavný. V tom čase už bol verdikt Špeciálneho súdu v kauze Horizont Slovakia právoplatný a Matikovi komplici Vladimír Fruni a Marián Šebeščák si odpykávali svoje tresty.

Srbsko teraz bude rozhodovať, či proces s ušlým Matikom pred Špeciálnym súdom bol zákonný. Zrušenie súdu za prvej vlády Roberta Fica zo Smeru dosiahol s pomocou svojich poslancov predseda HZDS Vladimír Mečiar. Asistoval mu aj jeho vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin, pripomína denník Sme. Ministerstvo spravodlivosti podľa hovorkyne Alexandry Donevovej zatiaľ žiadnu žiadosť o dokumenty zo Srbska nedostalo.

Chce sa odvolať

Matik už na Slovensku požiadal aj o obnovu konania v jeho kauze. Špecializovaný súd to v polovici júna zamietol. Rozhodnutie poslal Matikovi cez ministerstvo, potvrdenie o prevzatí sa mu doteraz nevrátilo. Matik sa podľa advokáta plánuje odvolať na Najvyšší súd.

Rozhodovanie o Matikovi trvá nezvyčajne dlho. V prípade drogového dílera Bakiho Sadikiho rozhodlo Kosovo v roku 2012 za dva mesiace. Sadiki si presadil nový proces, ale súd mu opäť vymeral 22 rokov väzenia, píše Sme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok