Kiska chce koniec harabinovskej justície, nevymenovanie sudcov vyloží ÚS

23.7.2015 14:40

Prezident Kiska požiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby Národná rada zvolila štvrtého kandidáta na sudcu Ústavného súdu. V prípade úplatných policajtov Kiska uviedol, že je čas ukončiť éru súdnictva s pečaťou Štefana Harabina.

Pôvodne mal menovať troch zo šiestich

Ako Kiska oznámil pred novinármi, prví traja kandidáti sú tí, ktorých už raz odmietol vymenovať, ale ÚS mu po ich sťažnostiach prikázal konať a rozhodnúť. Ide o Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu a Miroslava Ďuriša. Ďalší dvaja kandidáti, ktorých Kiska odmietol menovať, svoje ústavné sťažnosti napokon stiahli, čo podľa prezidenta znamená, že jeho verdikt v ich prípade je definitívny.

Kiska mal pôvodne menovať troch ústavných sudcov zo šiestich kandidátov, ktorých mu doručil parlament. Vymenoval však len jednu Janu Baricovú, u ostatných nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali. Hlave štátu sa však nepozdáva, že ústna a písomná podoba verdiktu ÚS o troch spomínaných kandidátoch sa líšili.

Požiada preto ÚS o výklad ústavy. "Budem žiadať, aby plénum ÚS jasne a zrozumiteľne potvrdilo a raz a navždy odstránilo pochybnosti, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch pred dvoma senátmi ÚS. Predpokladám, že ÚS rozhodne rýchlo a verdikt príde zhruba v čase, keď NR SR zvolí štvrtého kandidáta. Chcem si takto vyjasniť obsah kompetencií prezidenta pri menovaní sudcov ústavného súdu," povedal Kiska s tým, že nepovažuje za normálne, aby sa ústavní činitelia a experti na ústavné právo dohadovali, ako vlastne ÚS rozhodol.

Ide o dôveryhodnosť súdov

Nastala chvíľa a správny čas, aby kompetentní ukázali, že sú odhodlaní konať a ukončia definitívne jednu éru nášho súdnictva, ktorá nesie pečať harabinovskej justície. Vyhlásil to prezident Andrej Kiska v reakcii na posledné rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu pod vedením sudcu Štefana Harabina, ktorý oslobodil viacero úplatných policajtov.

"Očakával by som, že vedenie Najvyššieho súdu, Súdna rada aj minister spravodlivosti Tomáš Borec prehovoria jedným hlasom a ubezpečia verejnosť, že sú odhodlaní konať a budú konať tak, aby ukončili definitívne jednu éru nášho súdnictva s pečaťou harabinovskej justície," odkázal prezident s tým, že táto pečať dramaticky znižuje dôveryhodnosť súdov našej krajiny.

Zápas o súdnictvo

Kiska poukázal na to, že verdikty Harabinovho senátu o oslobodení policajtov označili za pochybné, nezákonné alebo úplne nepochopiteľné nielen Harabinovi kolegovia na Najvyššom súde, ale aj predsedníčka Daniela Švecová, minister Borec, generálny prokurátor Jaromír Čižnár či minister vnútra Robert Kaliňák.

"Vyzerá to však len ako opatrné zvažovanie, kto a či vôbec niečo urobí. Chcem všetkým zodpovedným pripomenúť, aký zápas o súdnictvo sa u nás zvádzal pred rokom. Vlani sme vyslovovali nádej, že začíname novú éru," uzavrel prezident.

Pozrite si celú tlačovú besedu prezidenta Andreja Kisku o aktuálnych otázkach v súdnictve

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok