Kalifát je pre USA väčšou hrozbou ako al-Káida, varuje FBI

ČTK
23.7.2015 11:27

Islamský štát spustil kampaň, prostredníctvom ktorej verbuje Američanov do svojich radov. Tí, ktorí nemôžu odcestovať na Blízky východ, majú zabíjať na miestach, kde sa nachádzajú.

Kalifát je pre USA väčšou hrozbou ako al-Káida, varuje FBI
SITA/AP

Počet naverbovaných je neznámy

Kampaň radikálnej skupiny Islamský štát, ktorá presviedča Američanov, aby páchali násilie, sa stala pre Spojené štáty väčšou teroristickou hrozbou, ako v súčasnosti predstavuje útok siete al-Káida. Povedal to riaditeľ amerického federálneho úradu pre vyšetrovanie James Comey.

Islamský štát, ktorý ovláda časti územia Sýrie a Iraku, ovplyvnil za uplynulý rok značný, aj keď doposiaľ presne neznámy počet Američanov. Stalo sa tak vďaka kampani na sociálnych sieťach, v ktorej Islamský štát vyzýva moslimov,  ktorí nemôžu odcestovať na Blízky východ, aby „zabíjali na miestach, kde sa nachádzajú“, vyhlásil Comey.

Obavy zo šifrovanej komunikácie

Užívatelia Twitteru spojení s Islamským štátom majú vyše 21.000 anglicky hovoriacich sledujúcich, z ktorých tisíce môžu žiť v USA, povedal šéf FBI. Za posledných osem týždňov Federálny úrad pre vyšetrovanie zatklo množstvo radikalizovaných podozrivých, uviedol Comey. Zopakoval pritom svoje nedávne vyhlásenie, že zadržaných bolo vyše desať ľudí, ktorí údajne chceli  v krajine vykonať útoky v období osláv Dňa nezávislosti 4. júla.

Washington rovnako vystopoval desať Američanov vo veku od 18 do 62 rokov, ktorí cestovali do Sýrie alebo Iraku, aby sa tam zapojili do bojov po boku Islamského štátu. "Veľmi sa obávam toho, čo nevidím, pretože ľudia, ktorí pre Islamský štát verbujú nových členov, používajú šifrovanú komunikáciu, aby sa vyhli americkému odpočúvaniu,“ dodal Comey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok