Nehoda Pendolina má tretiu obeť, polícia obvinila kamionistu

TA3 ČTK SITA
23.7.2015 13:42

Troch mŕtvych a 18 zranených si vyžiadala stredajšia zrážka rýchlovlaku Pendolino s kamiónom v Česku. Polícia už obvinila poľského kamionistu.

Hrozí mu 10 rokov

Zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti obvinili 50-ročného vodiča poľského kamióna, ktorý v stredu ráno vošiel na železničné priecestie v českom meste Studénka, okres Nový Jičín, kde ho uväznili závory a následne do neho v plnej rýchlosti vrazil rýchlik Pendolino.

Poliakovi hrozí až desať rokov väzenia a polícia podá návrh na jeho vzatie do väzby, informuje spravodajský server Novinky.cz. "Bolo začaté trestné stíhanie proti 50-ročnému cudziemu štátnemu príslušníkovi a v najbližších minútach sa vykoná jeho výsluch," informoval kriminalista Radim Wita. 

Polícia odmietla poskytnúť konkrétnejšie informácie o tom, ako sa obvinený obhajoval. "Ako podozrivý sa nám už vyjadril a k nehode vypovedal, nebudeme však zverejňovať, čo povedal," uviedol Wita. 

Na priamu otázku, či vodič vošiel do priecestia preto, že v ostrom slnečnom svetle prehliadol svetlá, alebo výstražné znamenia videl, avšak rozhodol sa riskovať, vyšetrovateľ takisto neodpovedal. "Nič nenasvedčuje tomu, že by na prejazd vošiel úmyselne za účelom toho, aby vozidlo vystavil zrážke s vlakom."

Kamiónu utrhlo kabínu

Polícia s najväčšou pravdepodobnosťou podá podľa Wita návrh na vzatie obvineného do väzby. "S ohľadom na trest, ktorý mu hrozí, existuje reálne nebezpečenstvo, že by sa mohol vyhýbať trestnému stíhaniu." Obvinený poľský vodič kamióna prevážajúceho plechy nemal doposiaľ podľa slov vyšetrovateľa na českých cestách problémy so zákonom. 

S poľským kamiónom prevážajúcim plech sa v stredu ráno na železničnom priecestí v Studénke zrazil v plnej rýchlosti vlak Pendolino. Vodič nákladného vozidla vošiel do priecestia i napriek rozsvieteným výstražným svetlám.

Vlak po náraze vozidlo rozmetal a utrhol mu kabínu. Na mieste tragédie prišli o život dvaja cestujúci vlaku vo veku 39 a 49 rokov, tretí človek zraneniam podľahol v noci nadnes v nemocnici a 18 ľudí utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok