Obama privítal nigérijského prezidenta, dôvodom je Boko Haram

TA3 TASR
20.7.2015 22:21

Americký prezident Barck Obama sa stretol so svojím nigérijským kolegom Muhammadom Buharim. Hovorili o americkej podpore pre Nigériu na boj s islamistickým hnutím Boko Haram.

Prvý prípad v dejinách Nigérie

Americký prezident Barack Obama sa v Bielom dome stretol so svojím nigérijským náprotivkom Muhammaduom Buharim. Témou ich rozhovorov bola likvidácia hrozby, ktorú na východe Nigérie predstavuje teroristická organizácie Boko Haram, ako aj možnosti posilnenia nigérijskej ekonomiky, napísala agentúra DPA.

Šéf Bieleho domu vyzdvihol odhodlanie nového nigérijského prezidenta bojovať s Boko Haramom a s korupciou, ako aj jeho plány na posilnenie hospodárskeho rastu krajiny.

Buhariho návšteva vo Washingtone sa koná dva mesiace po tom, ako ujal úradu nigérijského prezidenta. Išlo o prvý prípad v dejinách Nigérie, ktorá je najľudnatejšou africkou krajinou, keď vládnuca strana odovzdala nenásilnou cestou moc opozícii.

O život pripravili tisíce ľudí

Militanti z organizácie Boko Haram bojujú od roku 2009 za vytvorenie prísne Islamského štátu na severe Nigérie. V mene toho už členovia skupiny pripravili o život tisíce ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli.

Boko Haram začiatkom roka na severovýchode Nigérie kontrolovalo územie s rozlohou ako Belgicko. Vládnym silám sa však oddiely Boko Haram z niektorých oblastí podarilo vytlačiť, a to aj za podpory jednotiek z Čadu, Nigeru a Kamerunu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok