Medzi nezvestnými Čechmi má byť vysokopostavený bezpečnostný činiteľ

TA3 ČTK
20.7.2015 11:11

Jedným z pätice Čechov nezvestných v Libanone je podľa libanonského denníka L'Orient-Le Jour vysoko postavený činiteľ bezpečnostných zložiek. Denník sa odvolal na dobre informovaný vojenský zdroj, ktorý si prial zostať v anonymite. Podľa neho ide s najväčšou pravdepodobnosťou o únos.

Dojem únosu

Ľudia, ktorí českú päticu a libanonského vodiča zajali, sa podľa tohto zdroja snažili za každú cenu vyvolať dojem únosu, keď zanechali v opustenom aute pasy a kamery, aj keď ich ľahko mohli odviezť.

"Nevieme, čo sa stalo, ale predpokladáme, že boli unesení ... Strojcovia operácie chceli dať najavo, že to bol únos, pretože pasy a kamery mohli ľahko ukryť. Je však zvláštne, že sa k akcii zatiaľ nikto neprihlásil a že nikto nenadviazal kontakt s miestnymi ani českými úradmi," povedal zdroj.

Natočili dva rozhovory

Podľa zdroja sú v skupine dvaja novinári, advokát, tlmočník a vysoko postavený bezpečnostný predstaviteľ, ktorý je v Libanone prvýkrát. Skupina vraj krátko pred zmiznutím natočila na kamery dva rozhovory. Týkajú sa bojov v oblasti severolibanonského Arsalu a života sýrskych utečencov. Pri jednom z rozhovorov je zachytený šéf miestnej správy mesta Labva v okrese Baalbek Ramiz Amhaz.

Libanonská armáda po zmiznutej skupine pátra, v Česku sa prípadom zaoberajú aj tajné služby. Médiá kauzu spájajú s prípadom Alího Fajáda. Tento Libanončan a ďalší dvaja muži boli vlani zadržaní v Prahe a sú podozriví z úmyslu predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC.

Fajád, ktorý je podľa libanonskej tlače známy tiež ako Alí Taani, je bratom taxikára Saíb Munir Taani, ktorý päticu viezol a je tiež nezvestný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok