BR OSN bude hlasovať o Iráne, podľa USA je vojenský zásah stále na stole

TASR TA3
20.7.2015 06:23

Spojené štáty napriek dohode svetových mocnosti s Iránom o jeho jadrovom programe nezavrhli možnosť vojenskej akcie proti Teheránu. "Jedným z dôvodov, prečo tá dohoda je dobrá dohoda, je zachovanie možnosti vojenského úderu Spojených štátov proti Iránu," povedal minister obrany USA Ashton Carter počas letu do Izraela.

Potenciál pre agresiu

Ak sa bude Irán napriek dohode dosiahnutej minulý týždeň vo Viedni snažiť získať jadrovú zbraň, môžu Spojené štáty zasiahnuť vojensky. "Túto možnosť sme zachovali a stále ju zlepšujeme," konštatoval Carter.

Šéf Pentagónu ubezpečil, že USA chcú prehĺbiť vojenskú spoluprácu so svojimi tradičnými spojencami v regióne, ako sú Izrael a Saudská Arábia. Vzhľadom na "potenciál pre agresiu a nebezpečné aktivity Iránu" sa USA vždy snažia vylepšiť svoju pozíciu. Zamerané je to aj na boj proti extrémistickým skupinám v regióne, ako je Islamský štát.

S Izraelom jeho krajina už spolupracuje predovšetkým v protiraketovej obrane a boji proti terorizmu, povedal ďalej Carter. Existuje však mnoho ďalších oblastí, v ktorých by sa mohla spolupráca rozšíriť, "a my sme pripravení urobiť viac".

Historický omyl

Carter sa stretne s izraelským ministrom obrany Mošem Jaalonom a ďalšími vojenskými predstaviteľmi. Jeho stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom je naplánované na utorok pred odletom do Saudskej Arábie.

Netanjahu odsúdil dohodu s Teheránom ako "historický omyl". Aj Saudská Arábia je voči jadrovej dohode s Iránom veľmi skeptická. Carter počas svojej cesty po regióne navštívi aj Jordánsko, kde sa stretne sa s kolegami jordánskeho pilota, ktorého zaživa upálili islamisti.

Siahodlhé rokovania šiestich svetových mocností s Iránom sa skončili 14. júla vo Viedni. Iránska vláda sa zaviazala k ďalekosiahlym škrtom v obohacovaní uránu a akceptovala komplexné inšpekcie svojich jadrových zariadení. Na oplátku budú zrušené sankcie proti Iránu; tie však môžu byť okamžite obnovené, ak Teherán nebude plniť podmienky dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok