Fotogaléria: Misia k Plutu je úspešná, sonda New Horizons nadviazala kontakt so Zemou

SITA ČTK
15.7.2015 06:08

Sonda New Horizons úspešne nadviazala spojenie s riadením misie a stala sa tak prvým ľudským zariadením, ktoré sa dostalo až do blízkosti trpasličej planéty Pluto. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetko podľa plánov

Americká sonda New Horizons potvrdila, že jej misia k planéte Pluto je úspešná. V utorok preletela okolo planéty v najmenšej vzdialenosti 12.500 kilometrov a naplnila svoju hlavnú výskumnú misiu, ktorá sa začala štartom pred viac ako deviatimi rokmi.

Oficiálne potvrdenie ale získala  americká NASA až teraz, keď na Zem dorazil signál z aparátu vzdialeného takmer päť miliárd kilometrov. Signálu trvalo približne štyri hodiny, kým sa dostal na Zem. "Presne, ako sme to plánovali," povedala Alice Bowmanová, manažérka operácií misie. New Horizons vyštartovala k Plutu pred viac ako deviatimi rokmi, odkedy absolvovala trasu dlhú 4,8 miliardy kilometrov.

NASA ludia.jpg

Detailné informácie pre vedcov

Historický okamih si NASA pripomenula v televíznom prenose naživo zo svojho riadiaceho strediska v Marylande. Vďaka New Horizons by sa mal vedcom po prvý raz naskytnúť detailnejší pohľad na Pluto, kedysi považované za najvzdialenejšiu planétu slnečnej sústavy.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír dostal prvý krátky odkaz v stredu o 2:53 SELČ. Správa prekonala 4,7 miliardy kilometrov a trvalo jej to štyri hodiny a 25 minút.  Sonda New Horizons je vôbec prvým kozmickým telesom vyslané človekom, ktoré dorazilo k planéte.

Sonda odštartovala z Mysu Canaveral na Floride 19. januára 2006. Po skončení terajšej misie by mohla poslúžiť na prieskum iných objektov v takzvanom Kuiperovom páse.

Pozrite si zábery zo sondy New Horizons, vďaka ktorej by sa mal naskytnúť detailnejší pohľad na Pluto

P 1 800.jpg
P 2 800.jpg
p 3 800.jpg
p 4 800.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok