Grécko schválilo vládny návrh reforiem na získanie finančnej pomoci

11.7.2015 07:49

Grécky parlament schválil vládny návrh reforiem ako základ na rokovania s veriteľmi o získanie novej finančnej pomoci. Reformnými návrhmi sa budú popoludní zaoberať ministri financií eurozóny. Tí rozhodnú o tom, či má zmysel o pomoci kriticky zadlženému Grécku rokovať.

Za bolo celkovo 251 zákonodarcov

Grécky parlament odobril vládou predložený návrh reforiem, ktorý má byť základom pre vyjednávania o získaní novej finančnej pomoci s medzinárodnými veriteľmi.

Ako informovala agentúra AP, za návrh zahlasovala väčšina poslancov. Niektorí poslanci vládnej Syrizy návrh nepodporili hlasovaním za.
Za bolo celkovo 251 zákonodarcov, dodáva Reuters. Ďalších 32 bolo proti, osem sa zdržalo a deviati poslanci neboli prítomní.

Vyhodnotili návrhy reforiem

Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, už dostali od expertov z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu vyhodnotenie gréckeho návrhu reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej experti hodnotia grécky návrh pozitívne. Odvoláva sa pritom na nemenované zdroje z Bruselu.

Hovorca Euroskupiny novinárom potvrdil len to, že ministri financií už dostali hodnotiacu správu expertov. Grécko sa potáca na pokraji bankrotu a tento týždeň požiadalo o tretí záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu a zároveň predložilo veriteľom, tzv. inštitúciám, návrh reforiem, ktoré  uskutoční výmenou za finančnú pomoc.

"Euroskupina už dostala hodnotenie gréckeho návrhu od inštitúcií podľa článku 13. Zmluvy o EMS, jej stretnutie sa uskutoční o 15. hodine SELČ," uviedol hovorca na sociálnej sieti Tweeter.

Schäuble považuje návrh za nedostatočný

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ, Európska centrálna banka, Európska komisia a MMF povedali vládam v eurozóne, že považujú návrh gréckych reforiem za určitých podmienok za základ pre vyjednávania.

Toto odporúčanie, aj keď opatrné, je veľmi dôležitým krokom pred nadchádzajúcou schôdzou Euroskpiny, ktorej budú predchádzať rokovania tzv. pracovnej skupiny poradcov ministrov financií z eurozóny.

Noviny Bild však uviedli, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble považuje grécky návrh za nedostatočný a je proti rokovaniam o ďalšej pomoci Aténam. Hovorca nemeckého ministerstva financií Frank Paul Weber sa odmietol k článku vyjadriť. Povedal len, že výsledok dnešného zasadania Euroskupiny je úplne otvorený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok