Zomrel Omar Sharif, hviezda z filmov Doktor Živago a Lawrence z Arábie

TA3 ČTK
10.7.2015 16:18

Vo veku 83 rokov zomrela hviezda klasických filmov Omar Sharif. Herec sa narodil v Egypte a bol držiteľom troch Zlatých glóbusov, získal jednu oscarovú nomináciu za film Lawrence z Arábie v roku 1962.

Tento rok jeho agent potvrdil, že hercovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Zomrel popoludní v nemocnici v Káhire po tom, čo dostal srdcový záchvat.

Sharif, vlastným menom Mišíl Šalhúb, pochádzal zo zámožnej sýrsko-libanonskej rodiny, vyrastal v Káhire. Prešiel anglickými a francúzskymi školami a tri roky strávil v otcovom drevárskom podniku. Svojho času bol podľa vlastných slov "jediným Arabom a moslimom zamestnaným v Hollywoode".

Veľkofilm Lawrence z Arábie z roku 1962 sa stal trhákom a Sharif za ztvárnenie mladého šejka Aliho získal oscarovú nomináciu za vedľajšiu rolu. Za titulnú úlohu vo filmovej adaptácii románu Borisa Pasternaka Doktor Živago z roku 1965, poetickom príbehu lekára po ruskej revolúcii v roku 1917, bol ocenený Zlatým glóbusom. Zahrál si aj záporné postavy - napríklad v snímkach Mackennovo zlato (1969) alebo Zelený jed (1981).

Sharif sa vryl do pamäte vo filme Doktor Živago

V roku 2008 si prebral na Moste slávy v Trenčianských Tepliciach prestížne ocenenie Hercova misia

Egyptský herec Omar Sharif si preberá na Moste slávy prestížne ocenenie Hercova misia.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok