Rusko je najväčšou hrozbou pre USA, vyhlásil americký generál

9.7.2015 18:39

Rusko predstavuje najväčšie ohrozenie národnej bezpečnosti Spojených štátov. Vyhlásil to v americkom Senáte generál Joseph Dunford, navrhnutý prezidentom Barackom Obamom na nového predsedu amerického zboru náčelníkov štábu.

Rusko je najväčšou hrozbou pre USA, vyhlásil americký generál
SITA/AP

Zbrane pre Ukrajinu

"Rusko podľa môjho názoru predstavuje najväčšiu hrozbu naše národnej bezpečnosti," povedal Dunford senátorom. Správanie sa Ruska ako jadrovej veľmoci, schopného porušiť zvrchovanosť amerických spojencov, označil  za "prinajmenšom znepokojujúce".

Doterajší veliteľ americkej námornej pechoty Dunford si tiež myslí, že by bolo rozumné dodať Ukrajine americké zbrane, aby mohla bojovať proti separatistom, podporovaných Ruskom. Bez tejto vojenskej pomoci totiž ukrajinské ozbrojené sily "nebudú schopné samé sa ubrániť ruskej agresii", poznamenal.

Washington až doteraz dodáva Ukrajine obranné vybavenie, napríklad obrnené autá, okuliare pre nočné videnie, alebo delostrelecké radary, nie však smrtiace zbrane.

Ochladenie vzťahov

Vzťahy medzi Ruskom a Západom prudko ochladli na úroveň studenej vojny potom, čo Rusko vlani po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve ukrajinský Krym a podporilo proruské povstanie na rusko jazyčnom východe Ukrajiny.

Moskva stále popiera, že by sa priamo zapojila do konfliktu, v ktorom podľa nej  po boku ukrajinských separatistov bojujú len ruskí dobrovoľníci. Boje medzi vládnymi jednotkami a separatistami si na Ukrajine vyžiadali už vyše 6500 mŕtvych.

V  stredu Rusko za najväčšiu hrozbu označila aj Deborah Jamesová, ktorá má v Pentagone na starosti vojenské letectvo. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v reakcii vyhlásil, že Moskvu znepokojuje "vytváranie umelého ovzdušia nepriateľstva, ktorá v skutočnosti nemá nič spoločné s realitou, plánmi a krokmi Ruska". Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina nie je možné počítať so zmenou postoja Západu voči Rusku, o čom podľa neho svedčia aj protiruské sankcie. Západné štáty ich voči Rusku uplatňujú pre úlohu Ruska v ukrajinskej kríze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok