Prezidenti SR a Nemecka sa stali čestnými občanmi Kežmarku

TA3
27.9.2011 19:18

Prezident Spolkovej republiky Nemecko Christian Wulff a slovenský prezident Ivan Gašparovič sú oddnes čestnými obyvateľmi mesta Kežmarok. Primátor mesta Igor Šajtlava dnes obom prezidentom na Kežmarskom hrade udelil čestné občianstvo mesta.

Prezidenti SR a Nemecka sa stali čestnými občanmi Kežmarku

„Je to taká pečať potvrdenia dobrých vzťahov medzi Nemeckom a Slovenskom dnes, ale aj do budúcnosti,“ povedal po prevzatí ocenenia prezident Ivan Gašparovič. Jeho nemecký kolega vníma čestné občianstvo mesta Kežmarok ako ocenenie pre všetkých Nemcov.

V sprievode slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča si nemecký prezident Christian Wulff pozrel gotickú Baziliku sv. Kríža, ktorá patrí k najstarším a najvýznamnejším pamiatkam v meste s dielom Majstra Pavla z Levoče. Následne sa obaja prezidenti presunuli do dreveného evanjelického artikulárneho kostola zapísaného na svetovom zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, kde sa stretli so zástupcami nemeckej menšiny z celého Slovenska. Spevokol karpatských Nemcov na Slovensku privítal oboch prezidentov v kostole hymnou karpatských Nemcov.

Predseda Karpatskonemeckého spolku na Slovensku Anton Oswald obom prezidentom odovzdal plakety pri príležitosti 20. výročia založenia Karpatskonemeckého spolku na Slovensku. Miestny evanjelický farár Roman Porubän oboznámil nemeckého i slovenského prezidenta nielen s históriou karpatských Nemcov, ale najmä s históriou dreveného artikulárneho kostola v Kežmarku. Následne prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič odovzdal predsedovi Karpatskonemeckého krajanského spolku v Nemecku Walterovi Greschnerovi Rad Bieleho dvojkríža II. triedy, ktorý mu udelil už 1. januára za celoživotné mimoriadne významné zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Nemeckom a Slovenskom, ako aj za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Na záver návštevy Kežmarku nemecký prezident spolu so svojim slovenským kolegom odhalili pamätnú tabuľu na budove Evanjelického lýcea, venovanú významným osobnostiam mesta Kežmarok, ktoré sa zaslúžili o objavovanie a poznávanie Vysokých Tatier. Ide o Alfréda Grosza, Tomáša Maukscha, Dávida FrÖlicha, Juraj Buchholz ml., Juraj Buchholz st., Ján Still a Kristián Genersich, ktorí pôsobili v Kežmarku a vo Vysokých Tatrách v 17. až 20. storočí. Po odhalení pamätnej tabule sa obaja prezidenti zúčastnili slávnostného otvorenia výstavy v Evanjelickom lýceu venovanej karpatským Nemcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok