MMF pripomenul Grékom splátky, Nemci a Francúzi chcú nové návrhy

TA3 ČTK SITA
6.7.2015 22:44

Medzinárodný menový fond povedal Grécku, že nemôže poskytovať financie krajinám, ktoré neuhradili platby splatné medzinárodnému veriteľovi.

MMF pripomenul Grékom splátky, Nemci a Francúzi chcú nové návrhy
SITA/AP

MMF pripomenul neuhradenú splátku

Medzinárodný menový fond tvrdí, že nemôže požičiavať krajinám, ktoré neuhradili platby. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na predstaviteľa MMF.

Podľa jeho slov výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová hovorila s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom o tom, že Gréci v referende odmietli podmienky medzinárodných veriteľov. "Vysvetlila mu, že fond nemôže vyplácať vzhľadom na jeho politiku týkajúcu sa omeškaných splátok," povedal.

Otázky neboli dovolené

Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová varovali, že na dohodu s Aténami o novej finančnej pomoci Grécku neostáva príliš času.

Obaja teraz čakajú, s akými novými návrhmi príde na summit eurozóny grécky premiér Alexis Tsipras. Merkelová a Hollande sa zišli v Paríži, aby spolu diskutovali o situácii po gréckom referende, v ktorom voliči odmietli podmienky medzinárodných veriteľov.

"Prijímame výsledok referenda a musíme sa riadiť týmto rozhodnutím a počkať na to, ako ho vníma aj  ostatných 18 krajín eurozóny. Dvere k rokovaniam sú otvorené," vyhlásila Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Hollandom, na ktorej neboli povolené otázky novinárov.

Času je málo

Podľa Merkelovej je nutné brať do úvahy názory ostatných členov eurozóny na vzniknutú situáciu. Grécku, ktorého obyvatelia odmietli ďalšie ekonomické škrty, kancelárka odkázala, že pre skupinu platí nielen spoločná solidarita, ale aj spoločná zodpovednosť.

"Času je málo. Chceme, aby tento týždeň bol návrh na stole, aby bolo možné nájsť riešenie," upozornila tiež Merkelová.

Spoločné hodnoty

V podobnom duchu hovoril aj Hollande, podľa ktorého na dohodu neostáva príliš času. Upozornil, že Európa je zoskupenie založené na spoločných hodnotách. "V takejto Európe je miesto pre národnú suverenitu, ale aj pre zodpovednosť," povedal.

Pred stretnutím hovorca kancelárky Steffen Seibert uviedol, že podmienky pre rokovania o novom balíku pomoci pre Grécko neboli z pohľadu nemeckej vlády splnené. K "novým návrhom" vyzval Atény hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll, ktorý tiež povedal, že "nikto" nechce odchod Grécka z eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok