Futbalistky USA vrátili Japonkám finálovú prehru spred štyroch rokov

SITA
6.7.2015 10:36

Futbalové reprezentantky Spojených štátov amerických sa po triumfe v stretnutí o zlaté medaily na olympijských hrách 2012 v Londýne (2:1) dočkali druhého finálového víťazstva nad hráčkami Japonska na veľkom podujatí za sebou.

Futbalistky USA vrátili Japonkám finálovú prehru spred štyroch rokov
SITA/AP

Neopakovalo sa predchádzajúce finále

V nedeľňajšom poslednom zápase tohtoročných majstrovstiev sveta žien v Kanade zdolali Američanky obhajkyne celkového prvenstva vysoko 5:2.

Pred 53 341 divákmi na štadióne BC Place vo Vancouveri teda nepripustili zlyhanie spred štyroch rokov. Japonky im v roku 2011 v Nemecku trofej ukoristili spod nosa. V riadnom hracom čase sa vtedy finálový duel skončil remízou 1:1 a po predĺžení bol stav nerozhodný 2:2, pričom futbalistky krajiny "vychádzajúceho slnka" dvakrát vyrovnali v infarktovom čase (v 81. a 117. min). V rozstrele zo značky pokutového kopu ázijské hráčky napokon uspeli 3:1.

WWCup_Japan_US_Soccer-75a7ff67a3d043febcf2fc7c0b1fb5a3.JPEG

Hviezda Lloydová

Výber USA tentoraz rovnaký scenár nedovolil a od začiatku držal opraty vo svojich rukách, keď v 16. min viedol už jednoznačne 4:0. Leviu zásluhu na tom mala 32-ročná stredopoliarka Carli Lloydová, ktorá dosiahla hetrik. Už počas úvodných piatich minút strelila dva góly, čo sa žiadnej žene v histórii svetových šampionátov nepodarilo rýchlejšie. Zároveň sa stala prvou hráčkou s hetrikom vo finále. "Celý život som podriadila tomuto športu, všetko ostatné išlo bokom. Nezvolila by som si inú cestu. Toto je krásna odmena," radovala sa Lloydová z klubu Houston Dash.

Carli Lloydová definitívne zahnala zlých duchov spred štyroch rokov, keď v osudnom jedenástkovom rozstrele nepremenila svoj pokus. Aj na OH 2012 rozhodla o triumfe USA nad Japonskom. "Vie to na nás. Dala nám dva góly v londýnskom finále a v nedeľu dokonca tri. Nedokázali sme ju ubrániť. Je to excelentná hráčka," vystrúhal poklonu kouč zdolaného družstva Norio Sasaki. Ten bol napriek prehre spokojný: "Moje zverenky išli v každom súboji naplno a celkovo v Kanade absolvovali skvelý turnaj. Naše súperky boli príliš silné, na začiatku to vyzeralo, že každá ich strela skončí v sieti. My sme sa však nikdy nevzdali a bojovali sme pre fanúšikov na štadióne či u nás doma. Američanky sú aktuálne najlepšie na svete a našou úlohou je dotiahnuť sa na ne. Po úspechu v Nemecku sa v Japonsku naštartoval vývoj ženského futbalu, ten zďaleka nie je na konci. Gratulujem USA a ďakujem tunajším organizátorom, pripravili nádherné podujatie."

SOC_WCup_US_Japan_20150705-fd87a6e3f2704d339514b0b0771ade9e.JPEG

V USA sa ženskému futbalu darí

USA je prvou krajinou s troma celkovými prvenstvami na MS žien, dva tituly má na konte Nemecko, jeden Nórsko a Japonsko. "Po pätnástich minútach som sa musela uštipnúť, či nesnívam. Chceli sme ich dostať pod tlak hneď na začiatku, všetko vyšlo podľa plánu. Nevedela som, že moje hráčky sú schopné až takéhoto výnimočného výkonu. Pre toto sa narodili, čím väčšie očakávania sú na ne kladené, tým lepšia je ich hra na trávniku vo významných zápasoch. Môj realizačný tím tiež odviedol famóznu prácu. Rešpektujeme Japonsko, ale v nedeľu bolo všetko v našej réžii," zhodnotila na webe fifa.com trénerka Spojených štátov amerických Jill Ellisová.

Carli Lloydová získala Zlatú loptu pre najlepšiu futbalistku MS 2015, no Zlatá kopačka sa na jej úkor ušla Celli Sasicovej. Obe si pripísali šesť presných zásahov a jednu asistenciu, ale Nemka na to potrebovala menej času. Držiteľkou Zlatej rukavice pre najlepšiu brankárku sa stala gólmanka USA Hope Solová. Za najlepšiu mladú hráčku vyhlásili domácu Kadeishu Buchananovú.

APTOPIX_WWCup_Japan_US_Soccer-2d5ab9bd673544c1b4a69d691b6323b6.JPEG

BC PLACE - VANCOUVER
USA - Japonsko 5:2 (4:1)
Góly: 3., 5. a 16. Lloydová, 14. Holidayová, 54. Heathová - 27. Ogimiová, 52. Johnstonová (vlastný), 53 341 divákov

Prehľad víťazov majstrovstiev sveta žien vo futbale (v zátvorke hostiteľská krajina):

1991: Spojené štáty americké (Čína)
1995: Nórsko (Švédsko)
1999: Spojené štáty americké (Spojené štáty americké)
2003: Nemecko (Spojené štáty americké)
2007: Nemecko (Čína)
2011: Japonsko (Nemecko)
2015: Spojené štáty americké (Kanada)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok