V arménskych uliciach sú údajne aj demonštranti, ktorí chcú destabilizovať krajinu

TASR
29.6.2015 08:02

Arménsky premiér Ovik Abramjan je presvedčený, že v Jerevene sú medzi protestujúcimi aj ľudia, ktorí sa snažia o destabilizáciu. Podľa neho nie je pre niektorých demonštrantov problém so zvýšenými cenami za elektrinu.

V arménskych uliciach sú údajne aj demonštranti, ktorí chcú destabilizovať krajinu
SITA/AP

Podnecovanie ku konfrontácii

Medzi demonštrantmi v arménskej metropole Jerevan sa objavili sily, ktoré sa snažia destabilizovať situáciu v krajine, vyhlásil v nedeľu večer arménsky premiér Ovik Abramjan. "Na ulici maršala Bagramjana sa objavili sily, ktorých skutočným cieľom nie je problém so zvýšenými poplatkami za elektrinu, ale podnecovanie nestability v krajine a podnecovanie našich občanov ku konfrontácii," citovala Abramjana agentúra TASS.

Arménsky premiér zopakoval pripravenosť úradov vyriešiť problém prostredníctvom dialógu a vyzval demonštrantov, aby sa zdržali protiústavných akcií. "Akékoľvek provokácie voči polícii sú neprípustné.... Bezpečnostné sily slúžia našej krajine a nášmu mestu a zaslúžia si väčší rešpekt," zdôraznil.

Tisíce vzdorujú výzvam na rozpustenie demonštrácie

Polícia informovala, že pred polnocou zadržala v centre Jerevanu mladíka, ktorý vyzýval na ozbrojenú konfrontáciu. Tisícom demonštrantov, ktorí už týždeň blokujú hlavnú dopravnú tepnu v Jerevane, polícia v nedeľu nariadila, aby sa rozišli. Niektorí poslúchli a odišli na neďaleké námestie, ale tisíce ďalších zostali, vzdorujúc tak polícii i organizátorom hlavného protestu.

Poriadková polícia rozmiestnená krížom cez cestu búchala obuškami do svojich ochranných štítov, ako varovanie, ale zatiaľ nezakročila. Za chrbtom mala vodné delá a obrnené vozidlá.

Prezident pozastavil zvyšovanie cien

Arménsky prezident Serž Sarkisjan v sobotu večer oznámil pozastavenie platnosti rozhodnutia o zvýšení cien za elektrinu pre domácnosti, ktoré v hlavnom meste vyvolalo masové protesty.  Sarkisjan vo svojom vyhlásení uviedol, že vláda vezme na seba zvýšené náklady na elektrinu, kým sa neskončí audit v Ruskom vlastnenej energetickej spoločnosti Elektrické siete Arménska. Pripustil dokonca aj jej znárodnenie.

Oznámenie zverejnil po tom, ako sa v noci z piatka na sobotu stretol s ruským ministrom dopravy Maximom Sokolovom, ktorý je spolupredsedom rusko-arménskej ekonomickej komisie.

Počet účastníkov protestov sa počas týždňa postupne zvyšoval a dosiahol až 15.000. Hlavní organizátori protestu po oznámení prezidenta vyzvali demonštrantov na ukončenie protestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok