Grécke banky zostanú na týždeň zatvorené, Gréci hľadajú funkčné bankomaty

TA3 TASR ČTK
29.6.2015 06:08

Grécka vláda rozhodla, že banky zostanú zatvorené až do 6. júla. Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený pre Grékov, pre karty vydané v zahraničí to neplatí.

Turisti sa obávať nemusia

Grécke banky budú zatvorené do 6. júla, rozhodla tamojšia vláda po osemhodinovom zasadaní. O predĺžení alebo skrátení tohto obdobia môže rozhodnúť minister financií.

Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený na 60 eur denne. Karty vydané v zahraničí však môžu byť použité v bankomatoch bez obmedzenia, čo poteší turistov. Mnohí totiž stáli v nedeľu pred bankomatmi v očakávaní, že obmedzenia sa dotknú aj ich.

Online transakcie budú umožnené, aby si ľudia mohli platiť účty, nemôžu však posielať peniaze na účty v zahraničí. S odvolaním sa na zdroje z finančného sektora, agentúra AP informovala, že nebude otvorená ani akciová burza v Aténach.

Nakupujú potraviny a benzín

Mnohí Gréci zúfale hľadajú funkčné bankomaty, aby si vybrali čo najviac peňazí v dobe neistoty a strachu z budúcnosti. Podľa gréckeho bankového zdroja agentúry AFP má v súčasnosti len 40 percent bankomatov v krajine ešte bankovky. Banky nestačia doplňovať peniaze.

Zatiaľ čo niektorí v Aténach sa bavia čiernym humorom a hovoria vtipy o obrovskom gréckom poľnohospodárskom sektore a jeho schopnosti uživiť celú krajinu v prípade kolapsu ekonomiky, ďalší sa rozhodli zásobiť sa potravinami. Mnoho zákazníkov vychádza z obchodov s taškami plnými základných potravín ako zemiaky a paradajky. V niektorých častiach hlavného mesta sa tvoria rady pred čerpacími stanicami, pretože sa šíria zvesti o nedostatku pohonných hmôt.

Greece_Bailout-287cff8faa274c809ef0bb4b09bba6b5.JPEG

ECB odmietla žiadosť o zvýšenie pomoci

Európska centrálna banka zamietla žiadosť Grécka o navýšenie programu núdzového financovania gréckych bánk o šesť miliárd eur. Očakáva sa však, že ELA zostane otvorený až do gréckeho referenda o podmienkach veriteľov výmenou za finančnú pomoc.

Podľa ankety agentúry Reuters Grécko takmer určite nedokáže uhradiť Medzinárodnému menovému fondu splátku 1,6 miliardy eur, avšak neistota stále vládne okolo kľúčovej otázky, či Grécko bude musieť opustiť eurozónu.

Anketa, na ktorej sa zúčastnilo 72 ekonómov a maklérov, ukázala 90-percentnú pravdepodobnosť, že Grécko utorkový termín splatnosti premešká. Pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny sa však prudko zvýšila na 45 % v porovnaní s 30 % spred týždňa.

Juncker už nemá nové návrhy

Odchod Grécka z eurozóny nikdy nebude pre mňa prijateľnou možnosťou, ale nemôžem sa brániť proti všetkým. Uviedol to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas vyše polhodinového emotívneho vystúpenia pred novinármi, v ktorom sa venoval gréckej kríze.

"Dnes už nemôžeme Grécku dávať nové návrhy," upozornil Juncker, avšak dodal, že "dvere sú stále otvorené". Nadchádzajúce referendum označil za "okamih pravdy" a vyzval Grékov, aby hlasovali "áno".

"Ak Gréci zahlasujú áno, odkaz pre EÚ a celý svet bude, že Grécko chce zostať v eurozóne a v EÚ. Netreba hneď páchať samovraždu zo strachu pred smrťou," opísal situáciu Juncker.

Európska centrálna banka zamietla žiadosť Grécka o navýšenie programu núdzového financovania gréckych bánk o šesť miliárd eur. Očakáva sa však, že ELA zostane otvorený až do gréckeho referenda o podmienkach veriteľov výmenou za finančnú pomoc.

Šanca stále existuje

Stále existuje šanca pre Grécko na prijatie ponuky zostať v eurozóne, ak však Atény túto ponuku neprijmú, nebude to koniec sveta. Pre denník Handelsblatt to povedal európsky komisár Günther Oettinger. "Ponuka pre Grécko na zotrvanie v eurozóne stále platí, ak však nebude mať úspech, nebude to znamenať koniec sveta," povedal. Zároveň dodal, že ak Grécko eurozónu opustí, teda ak nastane takzvaný grexit, krajina by sa mohla revitalizovať do desiatich rokov do takej miery, že "návrat do menovej únie by bol určite možný".

Ďalší eurokomisár Pierre Moscovici zároveň poznamenal, že dohoda medzi Gréckom a veriteľmi je len "niekoľko centimetrov vzdialená", s tým, že stále je priestor na dohodu.  Podľa Moscoviciho je potrebné urobiť všetko pre udržanie Grécka v eurozóne. "Musíme nájsť kompromis," povedal.

Kapitálové kontroly

Európska komisia Grécku schválila zavedenie kapitálových kontrol. Stabilita finančného a bankového systému je pre Grécko v súčasných podmienkach záležitosťou prvoradého verejného významu a zavedenie dočasných obmedzení kapitálových tokov sa preto zdá byť opodstatneným, uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálové trhy Jonathan Hill.

V záujme gréckej ekonomiky, eurozóny, ako aj spoločného európskeho trhu však je, aby sa slobodný pohyb kapitálu obnovil tak skoro, ako to len bude možné, dodal komisár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok