Čínska ekonomika beží na plné obrátky, Európu zasiahne plnou silou

TASR
25.6.2015 18:51

Druhá najsilnejšia ekonomika sveta sa vyvíja rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo, a stáva sa hnacou silou globálneho toku kapitálu. Ako vyplýva z najnovšej štúdie inštitútu Merics China a výskumnej skupiny Rhodium o čínskych investíciách, Európu čaká nová vlna investícií z Číny.

Čínska ekonomika beží na plné obrátky, Európu zasiahne plnou silou
SITA/AP

Čínske vlastníctvo vo svete rapídne vzrastie

Hodnota čínskeho vlastníctva vo svete sa má len v priebehu piatich rokov zvýšiť zo súčasných 6,4 bilióna USD (5,71 bilióna eur) až na 20 biliónov USD. Priame čínske investície v zahraničí v súčasnosti presahujú 100 miliárd USD ročne a najväčší záujem majú investori o technológie, obchodné značky a nehnuteľnosti. Štúdia tvrdí, že starý čínsky model založený na obchode a vlastníctve akcií doslúžil.

Prvá vlna čínskych investícií zasiahne Európu plnou silou. Kým do roku 2005 boli takmer nulové, vlani dosiahli až 14 miliárd eur ročne. V rokoch 2000 až 2014 sa uskutočnilo viac než 1000 transakcií v hodnote 46 miliárd eur, vrátane zakladania nových firiem, fúzií a akvizícií.

Šoková vlna pre finančné trhy

Medzi cieľovými krajinami je Nemecko so sumou 6,9 miliardy eur na druhom mieste za Veľkou Britániou. Čínske investície v Nemecku od roku 2011 prudko stúpajú a dosahujú jednu až dve miliardy eur ročne. Čínski investori majú v Nemecku záujem predovšetkým o modernú automobilovú výrobu, ako aj priemyselné technológie, kam od roku 2000 smerovalo 65 % investícií zväčša vo forme menších akvizícií. Ďalšími oblasťami záujmu sú obnoviteľné zdroje energie, spotrebný tovar a finančné a dopravné služby.

Podľa zistení štúdie európske podniky sú v dobrej pozícii, nakoľko s Čínou úzko spolupracujú. Autori štúdie vyzývajú politikov, aby využili výhody týchto zmien a minimalizovali riziká. Mali by sa vyhnúť populistickým ochranným opatreniam, no zároveň by mali vyzvať Čínu, aby sa viac otvorila európskym investorom. "Dnes stojíme na prahu razantného nárastu kapitálového toku z Číny," hovorí štúdia. "To naprieč finančné trhy vyšle šokovú vlnu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok