Ako jediný hlasoval v ruskej Štátnej dume proti anexii Krymu, obvinili ho zo sprenevery

SITA
24.6.2015 17:38

Iľju Ponomariova, jediného poslanca ruskej Štátnej dumy, ktorý vlani hlasoval proti anexii ukrajinského polostrova Krym, formálne obvinili zo sprenevery. Ponomariov sa bráni tvrdením, že ide o politicky motivovaný prípad.

Ako jediný hlasoval v ruskej Štátnej dume proti anexii Krymu, obvinili ho zo sprenevery
SITA/AP

Imunity ho zbavili v predstihu

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý podlieha šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, uviedol, že štátom financovaná technologická nadácia zaplatila Ponomariovovi 750.000 dolárov za prednášky, namiesto ktorých však predniesol iba stručné komentáre.

Ponomariov je momentálne v Spojených štátoch. Poslaneckej imunity pred trestným stíhaním ho zbavili ešte v apríli. Ponomariov bol jediným poslancom 450-člennej Dumy, ktorý hlasoval proti anexii Krymu po tom, čo Rusko získalo kontrolu nad polostrovom.

Nemôže sa vrátiť do vlasti

Poslanec tvrdí, že ruské úrady mu od vlaňajšieho augusta, keď odcestoval do USA, bránia v príchode do vlasti a zablokovali mu aj bankové účty. V Spojených štátoch Ponomariov viedol kampaň za rozšírenie amerických sankcií voči Moskve.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie varoval, že Ponomariova zaradí na medzinárodný zoznam hľadaných osôb, ak sa neobjaví pred vyšetrovateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok