Putin predĺžil ruskú odvetu za západné sankcie, môžu byť ešte prísnejšie

ČTK SITA
24.6.2015 15:10

Ruský prezident Vladimir Putin o rok predĺžil zákaz dovozu západných potravín.

Promptná protireakcia

Moskva tak zareagovala na predĺženie sankcií Európskej únie, uvalených na Rusko pre anexiu Krymu a pre ruskú rolu v ukrajinskom konflikte. Ruské protiopatrenia majú platiť jeden rok.

"Vláda ma listom požiadala o predĺženie opatrení, ktoré sme prijali v odvete za počínanie našich partnerov z niektorých krajín. Dnes, v súlade s touto žiadosťou, som podpísal výnos o predĺžení účinnosti jednotlivých zvláštnych opatrení s cieľom zaistiť bezpečnosť Ruskej federácie," povedal Putin. Súčasne nariadil vláde, aby k výnosu vypracovala príslušné dokumenty. Premiér Dmitrij Medvedev uistil, že "všetko bude vykonané" a že tieto dokumenty sa už pripravujú.

Zákaz dovozu potravín

Moskva od začiatku dávala najavo, že na predĺžení sankcií EÚ odpovie. Skôr sa objavili náznaky, že odvetné opatrenia by mohli byť mierne upravené, a to aj voči Maďarsku, Grécku a Cypru. Avšak podrobnosti o Putinovom výnose dosiaľ nie sú známe.

EÚ predĺžila svoje hospodárske sankcie proti Rusku do konca januára 2016. Sankcie zakazujúce export určitých technológií do Ruska a obmedzujúce ruský prístup na finančné trhy spustila EÚ minulé leto. Ich prípadné uvoľňovanie je viazané na plnenie minských dohôd o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré však ani ukrajinské vládne jednotky ani povstalci podporovaní Moskvou nedodržujú.

Doterajšie ruské embargo, zavedené vlani ako odpoveď na západné sankcie, zakazovalo dovoz vybraných potravín zo Spojených štátov, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. V súčasnosti na ruskom sankčnom zozname figurujú ovocie, zelenina, mäso, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky.

Návrh na rozšírenie zákazu

Rusko uvažuje aj o rozšírení zákazu dovozu západných tovarov o cukrárske výrobky, konzervované produkty z rýb a kvety. Povedal to ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev.

"Naozaj uvažujeme o ďalších návrhoch na zozname sankcií," povedal Tkačev pre televíznu stanicu Rossija 24. Dodal, že ruské odvetvia cukrárenstva a produkcie kvetov sú dobre rozvinuté a na dobrú úroveň sa dostáva aj rybný priemysel. Ešte v úvode tohto týždňa ruský vládny predstaviteľ uviedol, že zoznam tovarov, ktorých dovoz je zakázaný, "zostáva v podstate nezmenený."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok