Svet zažíva najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny

ČTK
15.6.2015 13:24

Svet v súčasnosti zažíva najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a politici nesú značný podiel viny na tom, že sa zatiaľ nenašiel spôsob, ako miliónom utečencov lepšie pomôcť. Uviedla to vo zverejnenej správe medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Téma sa odsúva a nerieši

Podľa šéfa AI Salila Shettyho svetoví lídri pri obrovskej vlne utečencov "hanebne zlyhali" a ich nečinnosť viedla k tomu, že na úteku pred krvavými konfliktami zomreli tisícky civilistov. "Sme svedkami najhoršej utečeneckej krízy našej epochy, počas ktorej sa milióny žien, mužov a detí snažia prežiť brutálne vojny a zachádzanie pašerákov ľudí a vlád presadzujúcich svoje sebecké záujmy namiesto prejavenia základnej ľudskej solidarity," uviedol Shetty.

Správa už vo svojom názve hovorí o tom, že panuje akási "tajná dohoda", v rámci ktorej sa téma utečencov odsúva bokom a nerieši. Za najkrikľavejší prípad označuje utečencov pred konfliktom v Sýrii, kde podľa AI utečenci nezískali "žiadnu zmysluplnú medzinárodnú podporu". Pred vojnou už utiekli štyri milióny Sýrčanov a bremeno starostlivosti nesú z 95 percent susedné štáty. Napríklad v Libanone už utečenci tvoria pätinu populácie.

Milióny ľudí na úteku

Organizácia upozorňuje aj na ťaživú situáciu v Afrike, kde sú na úteku pred konfliktami v Nigérii, Južnom Sudáne, Stredoafrickej republike a Burundi viac ako tri milióny ľudí. V juhovýchodnej Ázii už sa v tomto roku pokúsilo na ceste za lepším životom 25.000 utečencov prekonať Bengálsky záliv, v Stredozemnom mori už pri plavbe z Afriky do Európy zomrelo približne 2000 ľudí.

"Krízy v Európe a juhovýchodnej Ázii ukázali, že vlády dokážu ignorovať svoje právne záväzky a humanitárne požiadavky," uviedla Amnesty International s tým, že pokiaľ by štáty reagovali lepšie, mohlo by byť mŕtvych utečencov oveľa menej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok