Rakúsko už nevybavuje žiadosti o azyl, chce kvóty pre utečencov

ČTK TA3
13.6.2015 13:55

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová uviedla, že jej krajina už nevybavuje žiadosti o azyl. Európskych partnerov vyzvala, aby stanovili kvóty pre prijímanie utečencov.

Rakúsko chce byť menej atraktívne

Rakúsko prestalo vybavovať žiadosti o azyl, uviedla to ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Viedeň sa tak podľa nej snaží  tlačiť na ďalšie krajiny Európskej únie, aby viac pomáhali v preberaní prisťahovaleckej vlny na starý kontinent. Vyzvala európskych partnerov na stanovenie kvót pre prijímanie imigrantov. Krajiny V4 odmietajú prerozdeľovanie utečencov.

Rakúsko nemieni ďalej udeľovať toľko azylov a chce byť menej atraktívne pre prisťahovalcov z iných kontinentov, ktorých si podľa ministerky musia brať aj ďalšie krajiny v EÚ. "Zatiaľ sme od partnerov počuli len izolované vyhlásenia o zámeroch, ktoré nás nikam neposunuli," povedala.

Od januára výrazné zvýšenie

Počet žiadateľov o azyl v Rakúsku sa podľa Viedne od januára do apríla zvýšil o 160 percent.

Európska komisia navrhla riešiť príchod imigrantov z Afriky a Blízkeho východu zavedením kvót, ktoré by určili počty prijatých utečencov v jednotlivých členských krajinách. Proti je aj Veľká Británia, výhrady majú Nemecko a Francúzsko. Podľa návrhov by mali prijať 40 percent utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok