Imigranti obsadili vo Francúzsku hasičskú zbrojnicu, polícia ich vysťahovala

TASR
12.6.2015 10:50

V budove bývalej požiarnej zbrojnice sa usadila asi stovka utečencov. Zasiahli proti nim parížske úrady, ktoré im však zabezpečili ubytovanie aj stravu v ubytovniach. Názory na podporu sa medzi politikmi rozchádzajú.

Imigranti obsadili vo Francúzsku hasičskú zbrojnicu, polícia ich vysťahovala
SITA/AP

Potýčky medzi podporovateľmi a  políciou

Asi sto ilegálnych prisťahovalcov sa podriadilo francúzskym úradom a opustilo bývalú hasičskú zbrojnicu v 10. parížskom obvode, ktorú spolu so skupinou sympatizantov okupovali od 2. júna. Parížska radnica zabezpečila imigrantom ubytovanie a stravu v ubytovniach v Paríži a na predmestí Nanterre.

Ako na svojej webovej stránke informoval denník France Soir, pred ich vysťahovaním došlo pred areálom k potýčkam medzi aktivistami podporujúcimi imigrantov a políciou, ktorá sa im snažila zabrániť vo vstupe do zbrojnice označovanej úradmi za nebezpečný objekt.

„Je to víťazstvo pre prisťahovalcov. Budú ubytovaní, budú mať stravu a zdravotnú starostlivosť. Niektorí ju naozaj potrebujú. Ale problém migrantov dnes nebol vyriešený," uviedla pre francúzske médiá komunistická poslankyňa v parížskom zastupiteľstve Emmanuelle Beckerová.

Dva politické tábory

Médiá spresnili, že niektorí z imigrantov patria do skupiny bezdomovcov, ktorých tábor v blízkosti bulváru La Chapelle zlikvidovala polícia 2. júna. Neskôr si útočisko našli na iných miestach Paríža, napríklad aj v nepoužívanej budove železničnej spoločnosti SNCF či v komunitnej záhrade Bois Dormoy.

Imigrantov podporuje niekoľko politických združení, napríklad aj Nová strana proti kapitalizmu, či aktivisti z organizácií, akou je aj Právo na bývanie. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a parížska primátorka Anne Hidalgová ich však nedávno v spoločnom komuniké označili za "nezodpovedných jednotlivcov, ktorí cynicky zneužívajú dramatickú situáciu imigrantov na svoje čisto politické ciele".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok