Kalifát predáva bojovníkom zajaté ženy za menej ako balíček cigariet

ČTK
9.6.2015 19:20

Bojovníci Islamského štátu predávajú zajaté ženy na trhu za "menej než koľko stojí balíček cigariet", uviedla splnomocnenkyňa OSN pre sexuálne násilie Zainab Banguraová, ktorú citoval britský denník The Independent. Vojna v Sýrii a Iraku je podľa nej "vedená na telách žien".

Kalifát predáva bojovníkom zajaté ženy za menej ako balíček cigariet

Lákadlo pre nových bojovníkov

Banguraová, ktorá obe krajiny v uplynulých mesiacoch navštívila, už skôr uviedla, že s ženami zajatými islamistami sa zachádza "ako s dobytkom".

Zajatkyne sa musia vyzliekať donaha a sú posielané do oblastí pod kontrolou IS. "A práve tak (IS) láka mladých mužov. Máme pre teba ženy, už čakajú. Máme panny, ktoré si môžete vziať," upozornila Banguraová.

Pre ženy platia prísne pravidlá

"Počuli sme o mužoch, ktorí boli zbičovaní, pretože si ich ženy nevzali rukavice. Rodičom jednej ženy zakázali riadiť auto. Tí, ktorí sa vzbúria, sú bití a ponižovaní," hovorí žena menom Hanaa. Ženy v Mosule sa podľa nej musia obliekať do čierneho "od hlavy po päty". To predstavuje pre chudobnejšie rodiny, ktoré majú napríklad päť dcér, finančný problém.

Raz vraj Hanaa poprosila manžela, aby ju vzal von. Bolo to prvýkrát od doby, kedy islamisti dobyli Mosul. Do obľúbenej reštaurácie, kam chodili počas zásnub, prišla celá zahalená, ale akonáhle boli vnútri, manžel jej povedal, že už si môže odhaliť tvár, že v okolí nikto z IS nie je. "Ale hneď prišiel majiteľ podniku a prosil môjho manžela, aby mi povedal, nech sa zahalím. Bojovníci IS totiž podnikali neohlásené inšpekcie, a manžel by mohol byť zbičovaný, pokiaľ by ma takto zahliadli."

Žena zo Sýrie popisuje svoj život pod vládou Islamského štátu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok