Týždeň dizajnu ponúka zaujímavé mená aj program pre deti

TASR
8.6.2015 13:26

Výstavy, workshopy, prednášky ale aj program pre deti ponúka tretí ročník výberového medzinárodného festivalu Bratislava Design Week. Pestrý program rôznych foriem vizuálneho umenia pre odborníkov i laikov potrvá do 14. júna.

Týždeň dizajnu ponúka zaujímavé mená aj program pre deti
TASR

Hviezdou festivalu Sempé

"Tohtoročná hlavná téma festivalu je sen a budeme snívať na štyroch poschodiach v dlhodobo nevyužívanom objekte na Laurinskej ulici 14. Sen je niečo, čo nás vie motivovať a posúvať dopredu, snívať možno aj o odvahe či budúcnosti," zdôvodnila na tlačovej konferencii tematiku podujatia jeho riaditeľka Ľubica Hustá.

Hlavnou hviezdou festivalu je svetoznáma francúzska dizajnérka Inga Sempé. Špecializuje sa na produktový
dizajn a nábytok, spolupracuje s mnohými renomovanými dizajnérskymi firmami. Táto Parížanka získala viacero prestížnych ocenení, vystavovala aj v Musée des Arts decoratifs alebo v Centre Georges Pompidou v Paríži.

Lákadlom pre návštevníkov bude aj výstava České patro, ktorá predstaví výber koncepcií a autorských programov českých umelcov. Expozíciou sa predstaví štúdio DECHEM, aktuálni držitelia prestížneho ocenenia Grand Designeri roku 2014 z Czech Grand Design, ktorých tvorba je veľmi prepojená so sklom a svetlom.

Aktuálne dianie aj minulosť

Svoje diela uvedie aj dvojica Jan Plecháč a Henry Wielgus, ktorá si v ostatných rokoch získala medzinárodnú pozornosť. "Výstava na treťom poschodí objektu vznikla v úzkej spolupráci s Českým centrom Bratislava. Je to reprezentatívny výber najzaujímavejších súčasných českých dizajnérskych projektov," spresnila Hustá.

Podľa nej je festival nielen o aktuálnom dianí, ale aj o minulosti. Tú pripomenie výber z tvorby ikony talianskeho
dizajnu Vica Magistrettiho (1920–2006). Pod názvom Svicolando – Hommage Vico Magistretti predstaví prvý raz na Slovensku jeho kolekciu Nadácia a múzeum Vico Magistretti v Miláne.

Ikony svetového dizajnu

Výstava Vica Magistrettiho bola Už vo viacerých európskych krajinách. Tento dizajnér, architekt a pedagóg patrí k najvýznamnejším povojnovým talianskym tvorcom, ktorí formovali vizuálnu kultúru druhej polovice 20. storočia. Jeho prvým veľkým dizajnérskym úspechom bola stolička Carimate pre spoločnosť Cassina.

Medzi ikony svetového dizajnu neskôr pridal napríklad lampy Eclisse, Atollo, stohovateľný stolík demetrio 45 alebo kreslo Maralunga. Magistretti získal za tvorbu množstvo ocenení, medzi inými aj prestížnu Zlatú medailu Chartered Society of Designers.

Okrem centrálneho priestoru v objekte na Laurinskej ulici sa jednotlivé programy uskutočnia v kostole Klarisiek, na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity, v Goetheho inštitúte, Slovenskom múzeudizajnu či Ateliéri Babylon.

3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok