Dúhový pochod v Kyjeve sprevádzali násilnosti, deväť policajtov sa zranilo

ČTK
6.6.2015 17:09

Na okraji ukrajinského hlavného mesta sa zišlo asi 300 ľudí, aby vyjadrili podporu homosexuálne orientovaným osobám. Pochod chcela narušiť skupinka radikálov z Pravého sektora. Nepokoje si vyžiadali deväť zranených mužov zákona.

Ultranacionalisti chceli zmariť pochod

Najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia pri nepokojoch, ktoré sprevádzali pochod homosexuálov v ukrajinskej metropole Kyjev. Podľa polície 25 ľudí zadržali pre výtržnosti. Išlo o druhú akciu osôb s menšinovou sexuálnou orientáciou na Ukrajine, kde je voči tejto komunite odpor stále veľmi rozšírený. Pochod, na ktorom sa zúčastnilo asi 300 ľudí, sa za výraznej policajnej ochrany uskutočnil na nábreží Dnepra ďaleko od centra hlavného mesta.

Ešte pred začiatkom Gay Pride sa neďaleko zišlo asi 20 ultranacionalistov s cieľom zmariť pochod. Väčšina mala na hlavách kukly, ktoré im zakrývali tváre. Podľa ukrajinských médií išlo najmä o aktivistov radikálnej organizácie Pravý sektor.

gay 3.jpg

Kličko žiada tvrdé tresty

Strety s políciou údajne vypukli náhle, keď odporcovia homosexuálov začali hádzať kamene aj odpadkové koše. Akciu ale nezmarili. Podľa ministerstva vnútra deväť strážcov zákona utrpelo zranenia, stav jedného je vážny.

"Tento pochod je dôkazom, že existujeme.  Mám strach, ale zároveň som na seba hrdá, že som prišla," povedala 31-ročná aktivistka Vira. Pre dúhový pochod prišla do Kyjeva až z Charkova.

Čo najprísnejšie potrestanie násilníkov, ktorí napadli pochod homosexuálov, žiadal kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na vyšetrovanie incidentu bude údajne sám dozerať. "Čo sa stalo, je neprípustné, najmä v situácii, keď krajina čelí agresii. Zabezpečenie práva a poriadku je v tejto situácii prvoradé," povedal Kličko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok