Ruský minister hospodárstva odkazuje, že HDP Ruska klesne o vyše 2,5 percenta

TASR
6.6.2015 15:34

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev odhaduje, že hrubý domáci produkt krajiny sa zníži tento rok o 2,5 až 2,8 %.

Ruský minister hospodárstva odkazuje, že HDP Ruska klesne o vyše 2,5 percenta
SITA/AP

"Za celý tento rok očakávame pokles HDP o 2,5 až 2,8 %," povedal minister počas návštevy v meste Voronež.

Ministerstvo hospodárstva vo svojej oficiálnej predpovedi počíta so znížením HDP v tomto roku o 2,8 %, ale Uljukajev už predtým vyhlásil, že jeho pokles by mohol byť miernejší.

Medzinárodný menový fond už v máji zlepšil odhad tohtoročného vývoja ruskej ekonomiky, keď uviedol, že očakáva jej pokles na úrovni 3,4 %. Pôvodne fond rátal s poklesom ruského HDP v tomto roku o 3,8 %. Okrem toho zlepšil vyhliadky aj na rok 2016. Ako informoval, počíta s návratom k rastu, zatiaľ čo v pôvodnej prognóze očakával ďalší i keď miernejší pokles.

Následne upravila svoju prognózu aj Svetová banka. Tá tento týždeň oznámila, že v roku 2015 by ruská ekonomika mala klesnúť len o 2,7 %. Aj SB pôvodne predpokladala pokles HDP Ruska v tomto roku o 3,8 %. Zároveň rovnako ako MMF oznámila, že v roku 2016 by sa ruská ekonomika mala vrátiť k rastu, pričom v predchádzajúcom odhade očakávala pokračovanie poklesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok