Európsky súd pre ľudské práva povolil eutanáziu ochrnutého Francúza

TA3 ČTK
5.6.2015 12:26

Ukončiť trápenie alebo ho nechať žit? Túto otázku riešil Európsky súd pre ľudské práva, keď rozhodol o prípade ochrnutého Francúza Vincenta Lamberta, ktorý je už šesť rokov pripútaný na lôžko.

Lambert má byť odpojený

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že ochrnutý Francúz Vincent Lambert má byť odpojený od prístrojov, ktoré ho udržiavajú pri živote. Za odpojenie 38-ročného pacienta, ktorý je šesť rokov pripútaný na nemocničné lôžko, bola francúzska justícia a lekári. Proti bola časť rodiny.

Rozhodnutie súdu výrazne ovplyvní diskusiu o podmienkach konca života ľudí. Manželka pacienta, ktorú podporovali lekári a šesť z jeho osem súrodencov, vlani na francúzskom súde presadila manželove odpojenie od prístrojov.

Rodičia a súrodenci boli proti

Proti sa postavili jeho katolícki rodičia a ostatní dvaja súrodenci, ktorí sa obrátili so žiadosťou na Európsky súd pre ľudské práva. Podľa nich nie je Lambert na konci svojho života, ale iba ochrnutý.

Verdikt súdu v Štrasburgu bude skúmať  46 ostatných členských krajín Rady Európy. „Môže sa stať  právnou referenciou ku koncu života v Európe,“ domnieva sa francúzsky právnik a špecialista na ľudské práva Nicolas Hervieu. Rozhodnutie európskeho súdu je konečné a nie je možné sa proti nemu odvolať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok