Saudská Arábia prerušila kvôli Zemanovi spoluprácu s Českom

TASR
4.6.2015 19:24

Saudská Arábia pozastavila svoje aktivity v rámci Česko-saudského obchodného fóra, ktoré pracuje na posilnení hospodárskej spolupráce Česka s týmto bohatým kráľovstvom pri Perzskom zálive.

Saudská Arábia prerušila kvôli Zemanovi spoluprácu s Českom
SITA/AP

Prezidentove výroky

Dôvodom sú urážlivé výroky prezidenta Miloša Zemana na adresu moslimov. Spoluprácu dal prerušiť samotný kráľ Salmán, napísal denník al-Watan. Spor sa usiluje vyriešiť české veľvyslanectvo v Rijáde, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Zemanove výroky nielenže poukazujú na jeho nedostatočnú znalosť a nepochopenie islamu, ale ignorujú aj historické fakty - antisemitizmus a nacizmus sú kompletne európsky fenomén. To sú slová generálneho tajomníka Organizácie islamskej spoluprácu Ijáda Madaního, ktoré citoval saudskoarabský denník al-Watan.

Madaního komentár sa týka výrokov, ktoré český prezident povedal už pred štyrmi rokmi. Zeman vtedy označil islam za agresívne a netolerantné náboženstvo a anticivilizáciu. Zeman pritom poukázal na obmedzovanie práv žien v moslimských krajinách a vzťah moslimov ku Koránu prirovnal k ideovým zdrojom nacistov a komunistov.

Obchodný spor?

Veľvyslanec Česka v Saudskej Arábii Jiří Slavík má aj napriek tomu k článku výhrady. Správa totiž vyšla v denníku al-Watan v stredu krátko po tom, čo iné denníky zverejnili rozhovor so Zemanom, ktorý už bol ústretový. Prezident v ňom okrem iného uviedol, že Česká republika "chápe moslimskú kultúru a rešpektuje ju".

Veľvyslanec Slavík teraz zisťuje okolnosti roztržky. Podľa informácií môže byť v pozadí skôr obchodný spor. Na domácej saudskoarabskej scéne sa totiž bežne využívajú politické otázky v obchodných či firemných súbojoch.

Saudská Arábia je významným obchodným partnerom Českej republiky. Obchod medzi oboma krajinami sa v poslednom desaťročí stabilne posilňuje - za vlaňajšok medziročne vzrástol takmer o 50 percent a jeho terajší objem je okolo sedem miliárd korún. Preto vzniklo Česko-saudské fórum a zorganizovalo už aj prvú konferenciu v Prahe vlani v novembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok