Šimpanzy zrejme rozumejú vareniu, aj keď grilovať nebudú

ČTK
4.6.2015 08:58

Nová štúdia dokazuje, že šimpanzy sú ochotní počkať na prípravu jedla. Limituje ich len príprava ohňa. Ak majú ale založený oheň, môžu byť schopní s ním manipulovať.

Šimpanzy zrejme rozumejú vareniu, aj keď grilovať nebudú
SITA/Tomáš Somr

Mozgová kapacita potrebná na varenie

V dažďovom pralese si šimpanzy nezačnú grilovať, je však pravdou, že dokážu pochopiť koncept varenia. Sú dokonca ochotní odložiť si zjedenie surovej potravy, odniesť jedlo do určitej vzdialenosti, aby bolo uvarené a jesť teda neskôr. Vyplýva to z novej vedeckej štúdie.

Výsledky vychádzajú z deviatich experimentov vykonaných v rezervácii v Kongu. Zverejnené boli v časopise Proceedings of the Royal Society B. Experti pri nich zistili, že šimpanzy majú mozgovú kapacitu potrebnú na varenie, vrátane plánovania, pochopenia príčiny a dôsledkov a odloženia uspokojenia. Chýba im však schopnosť založiť oheň. Keď  im je ale poskytnutý zdroj tepla, „môžu byť schopní manipulovať s ním, aby varili“, uviedol vývojový psychológ Felix Warneken z Harvardovej univerzity, ktorý na štúdii pracoval s Alexandrou Rosatiovou.

Varenie mohlo urýchliť evolúciu

Aj keď sa výsledky skúmania zdajú byť len pre zasvätených, majú aj širší význam. Podporujú totiž myšlienku, že varenie urýchlilo ľudskú evolúciu. Ak majú šimpanzy kognitívnu schopnosť variť, predchodcovia človeka druhu australopithecus to zrejme robili tiež, myslí si antropológ Richard Wrangham. "S len o trochu väčšou mozgovou kapacitou australopithecovia nájsť spôsob, ako používať oheň, aby si mohli uvariť jedlo," tvrdí. Podľa archeologických nálezov začali ľudia používať oheň pred miliónom rokov.

Niektoré z experimentov potvrdili závery štúdií iných expertov. Napríklad, že šimpanzy dávajú prednosť opraženým sladkým zemiakom pred surovými. Tieto výskumy ale netestovali to, či majú šimpanzy mentálnu schopnosť variť. Iné testy to ale robili.

Vybrali si takmer vždy varič

Vedci im napríklad dali dva kontejnery: jeden fungoval ako varič a druhý nie. Šimpanzy zistili, že jeden z nich mení zemiaky zo surových na uvarené. Keď dostali na výber, do ktorého z dvoch prístrojov dajú jedlo, takmer vždy si vybrali varič; dávali najavo, že tomu rozumejú a že chcú počkať, pokiaľ sa jedlo uvarí.

Aj keď šimpanzy jedia obvykle jedlo okamžite, pre jeho uvarenie boli prekvapujúco ochotní prejsť miestnosť. Keď to urobil prvý z nich, vedci sa domnievali, že našli "šimpanzieho génia", uviedol Warneken. Ostatní to ale urobili rovnako, a boli ochotní odložiť svoje uspokojenie z jedla a počkať, kedy bude potrava uvarená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok