Pentagón: Vzorky živého antraxu dostalo 51 laboratórií v 17 štátoch

TASR
3.6.2015 22:04

Zásielku vzoriek so živými baktériami antraxu dostalo 51 laboratórií v 17 amerických štátoch a ďalšie boli odoslané do troch krajín v cudzine, oznámil Pentagón a dodal, že počas vyšetrovania prípadu môže zistený počet laboratórií ešte vzrásť.

Pentagón: Vzorky živého antraxu dostalo 51 laboratórií v 17 štátoch
SITA

Zásielky verejnosť žiadnym spôsobom neohrozujú

Ministerstvo obrany na tlačovej konferencii usporiadanej v súvislosti s touto kauzou ďalej uviedlo, že odosielanie potenciálne životu nebezpečných vzoriek nebolo zámerné, napísala agentúra Reuters. Pentagón tiež znova zdôraznil, že tieto zásielky verejnosť žiadnym spôsobom neohrozujú a u nikoho sa zatiaľ neprejavili príznaky infekcie.

Okrem zaslania vzoriek so živým antraxom do vyše päťdesiatich laboratórií po celých Spojených štátoch Pentagón už skôr potvrdil aj takéto zásielky do Austrálie, Južnej Kórei a Kanady. Všetky vzorky, pri ktorých sa naozaj potvrdila prítomnosť živých baktérií antraxu, pochádzajú podľa Pentagónu z laboratória na americkej vojenskej základni Dugway Proving Ground v Utahu. Je to jedno z vojenských laboratórií USA zodpovedné za inaktiváciu a expedíciu biologického materiálu.

Agentúra AP upozornila, že problém so vzorkami obsahujúcimi živé baktérie antraxu, neúmyselne odoslanými z vojenských zariadení v USA do laboratórií po celej krajine a v zahraničí, je pravdepodobne horší, ako sa pôvodne predpokladalo.

Zásielky boli doručené od marca 2014 do apríla 2015

Už minulý týždeň vyšlo najavo, že vzorky antraxu dostalo celkovo 24 laboratórií v 11 amerických štátoch a v dvoch ďalších krajinách - Južnej Kórei a Austrálii. Denník USA Today v utorok zverejnil, že živý antrax mal byť zaslaný aj do troch laboratórií v Kanade.

Armáda USA v piatok nariadila rozsiahlu revíziu postupov dezaktivácie potenciálne smrtiacej baktérie. Odporučila tiež všetkým laboratóriám, aby dočasne prestali pracovať s akýmikoľvek "neaktívnymi" vzorkami zaslanými z ministerstva obrany.


Zásielky boli doručené od marca 2014 do apríla 2015 v rámci vývoja terénnych testov na zisťovanie biologických hrozieb.
Keď sú baktérie alebo spóry antraxu (slezinovej sneti) v ovzduší, môžu spôsobiť smrteľnú chorobu nazývanú pľúcny (inhalačný) antrax. To sa stalo v roku 2001, keď antrax poslali americkou poštou vládnym úradom a médiám, čo si vyžiadalo päť ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok