Počas víkendu zachránili v Stredomorí vyše 5000 migrantov

TASR
31.5.2015 18:27

Európska agentúra Frontex, ktorá v Stredomorí koordinuje záchrannú misiu Triton, informovala, že od piatku bolo vo vodách Stredozemného mora zachránených viac ako 5000 imigrantov z Afriky a Blízkeho východu.

Zapojilo sa 25 lodí

"Ide o jednu z najväčších utečeneckých vĺn v tomto roku," uviedol podľa DPA Fabrice Leggeri, výkonný riaditeľ agentúry Frontex, ktorej sídlom je Varšava.

Záchranné operácie sa začali v piatok, keď sa 25 lodí s utečencami pokúšalo vyplávať z líbyjských pobrežných vôd k pobrežiu Európy. Počas víkendu sa do operácií na záchranu prisťahovalcov zapojilo spolu 25 lodí plaviacich sa pod talianskou, maltskou, britskou a belgickou vlajkou, ktoré podporovali fínske a islandské lietadlá, spresnil Frontex.

Pomáhali aj lode vojenského námorníctva a obchodné plavidlá.

EÚ čelí kritike

Imigrantov previezli do prístavov v Taliansku, informovala agentúra DPA.

Európska únia sa snaží obmedziť straty na životoch na mori a zastaviť bezprecedentné vlnu prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí využívajú ponuky prevádzačov ľudí a vydávajú sa na ich vratkých lodiach na plavbu cez Stredozemné more. Tento rok takúto riskantnú cestu neprežilo už najmenej 1800 ľudí.

V súvislosti s tým EÚ čelí kritike, že nerobí dosť na ochranu životov ilegálnych prisťahovalcov. Lídri EÚ preto nedávno rozhodli na trojnásobnom navýšení rozpočtu na hliadkovanie v Stredomorí a pracujú na pláne vojenskej operácie proti pašerákom ľudí. Európska komisia navrhla aj nový program pre migráciu, ktorý ráta s prerozdeľovaním utečencov do jednotlivých štátov EÚ podľa stanovených kvót. V mnohých krajinách však návrh narazil na odmietnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok