Izrael radikálne sprísni tresty pre vrhačov kameňov

TASR
31.5.2015 18:16

Legislatívna rada izraelskej vlády schválila návrh zákona, ktorý predpokladá sprísnenie trestov pre vrhačov kameňov útočiacich na pohybujúce sa automobily alebo policajtov v službe.

Izrael radikálne sprísni tresty pre vrhačov kameňov
SITA/AP

Drakonické tresty za hod kameňom

Ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová chce, aby parlament jej návrh prerokoval a schválil v skrátenom konaní. Jej verzia zákona vychádza z návrhu, ktorý vypracovala a predložila jej predchodkyňa vo funkcii Cipi Livniová.

Ak parlament Šakedovej návrh schváli, za vrhanie kameňov bude v Izraeli hroziť trest od desať do 20 rokov väzenia v závislosti od okolností trestného činu.

Parlament zrejme návrh schváli

Návrh mení stav platný v súčasnosti, keď sa nerozlišuje medzi mierou ohrozenia vrhaním kameňov: keď útok veľkým kameňom na idúce auto je nebezpečnejší ako hádzanie menších kameňov do policajnej hliadky stojacej na stanovišti, spresnil denník Jeruzalem Post.

Denník predpokladá, že parlament zákon schváli rýchlo, keďže Livniovej verzia bola už pripravená na konečné hlasovanie, ktorému však zabránilo vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Vrhanie kameňov je v Palestíne bežné

Prokurátori teraz zvyčajne žiadajú trest odňatia slobody v trvaní najviac troch mesiacov v prípade, že vrhač kameňov nespôsobil obeti vážne zranenie. Ministerka spravodlivosti však tvrdí, že jej nový návrh reflektuje závažnosť toho-ktorého trestného činu.

Vrhanie kameňov palestínskymi demonštrantmi na autá Izraelčanov je pomerne bežným javom na cestách na Západnom brehu, ale aj vo východnom Jeruzaleme. Občas sa k týmto praktikám utiekajú aj židovskí osadníci, ktorí tak útočia nielen na Palestínčanov, ale aj na izraelské bezpečnostné zložky, ak sa s nimi dostanú do potýčok.

Väčšina týchto incidentov sa končí menšími zraneniami, ale došlo aj k viacerým prípadom, keď malo vrhanie kameňov za následok smrť alebo vážne zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok