Bývalý viceprezident FIFA Warner sa sám odovzdal polícii

TA3 TASR SITA
28.5.2015 06:34

Medzinárodná futbalová federácia čelí škandálu nevídaných rozmerov. Pred piatkovou voľbou nového prezidenta FIFA v Zürichu zatkla švajčiarska polícia niekoľko vysokopostavených predstaviteľov. Zatýkanie najvyšších futbalových manažérov vedie k výzvam zrušiť majstrovstvá sveta vo futbale v rokoch 2018 a 2022.

Zatykač aj žiadosť o extradíciu

Bývalý viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie z karibského štátu Trinidad a Tobago Jack Warner, ktorý je kľúčovou postavou vo vyšetrovaní obrovského korupčného škandálu, sa v stredu sám odovzdal polícii. USA totiž vydali zatykač na jeho osobu a poslali aj žiadosť o jeho extradíciu. Informovali o tom miestne médiá, následne i tlačové agentúry DPA a AP.

Warner čelí 12 obvineniam z podvodu, sprenevery, vydierania a prania špinavých peňazí, napísali noviny Trinidad Guardian. Súd mu stanovil kauciu vo výške 2,5 milióna dolárov za určitých podmienok - musí odovzdať pas a dvakrát týždenne sa hlásiť na polícii.

Obvinený aj syn

Najbližšie pojednávanie na súde je stanovené na 9.júla. Ministerstvo spravodlivosti karibskej krajiny uviedlo, že predstavitelia tohto štátu už rok spolupracujú s americkým ministerstvom spravodlivosti na prípade Warnerovej údajnej účasti na korupcii.

Warnerov syn Daryll Warner je takisto obvinený v súvislosti s prípadom, ale údajne s úradmi spolupracuje.

Zásah plánovali štyri mesiace

Dianie v Zürichu, ktoré otriaslo zákulisím svetového futbalu, bolo starostlivo naplánované a nik zo zainteresovaných netušil, že sa niečo chystá. Švajčiarski a americkí vyšetrovatelia pripravovali spoločný postup štyri mesiace, na zásah si vybrali 65. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie, na ktorý sa mali zísť funkcionári z celého sveta. Akýkoľvek únik informácií mohol akciu zmariť.

"Plánovanie trvalo mesiace. Dôležité bolo nájsť najlepší možný moment. Voľba padla na deň, keď sa vo Švajčiarsku nachádza najviac z tých osôb, o ktoré sa zaujímajú americkí aj švajčiarski vyšetrovatelia," prezradil hovorca švajčiarskeho úradu generálneho prokurátora Andre Marty.

Výsledkom bol dvojitý úder, ktorý zanechal stopy na FIFA a sebavedomí jej prezidenta Seppa Blattera. Švajčiar kandiduje v piatkových voľbách. O piaty mandát môže favorita pripraviť iba jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.

UEFA nebude bojkotovať voľby, Kováčik bude voliť princa

Európska futbalová únia nebude bojkotovať voľbu prezidenta FIFA aj napriek korupčnému škandálu sa tak proces uskutoční v riadnom termíne, hoci sa uvažovalo o jeho presune.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik podporil iniciatívu prezidenta UEFA Michela Platiniho: "Zhodli sme sa, že pán Blatter by mal odísť z tejto funkcie a UEFA vo voľbách podporí princa Aliho bin Al-Husejna. Nikto nás nenútil a nie je to diktát, že ho musíme voliť, pretože voľba bude tajná, ale my budeme hlasovať v zmysle tejto zhody," uviedol Kováčik pre oficiálnu stránku SFZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok