V britskom parlamente vystúpila kráľovná, predstavila vládny plán

TA3 SITA
27.5.2015 19:55

Britská kráľovná Alžbeta II. prečítala v parlamente program vlády novozvoleného premiéra Davida Camerona, ktorého súčasťou je vypísanie referenda o ďalšom zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii najneskôr do konca roka 2017.

Predstavia zákon o ľudovom hlasovaní

Osemdesiatdeväťročná kráľovná predniesla vládou pripravený program na tradičnom slávnostnom otvorení parlamentu, detaily referenda však neponúkla. Zákon o ľudovom hlasovaní totiž bude predstavený v parlamente vo štvrtok.

V ten istý deň začne Cameron turné po niektorých európskych krajinách vrátane Francúzska a Nemecka, aby ich presvedčil o výhodnosti reformy EÚ. Cameron sľúbil Britom referendum už v roku 2013 v prípade, ak jeho Konzervatívna strana zvíťazí v parlamentných voľbách v roku 2015.

Väčšia autonómia Škótska a Walesu

Pred ľudovým hlasovaním chce Cameron rokovať s predstaviteľmi a členmi únie o reforme bloku "v prospech všetkých členských krajín", znie vo vládnom vyhlásení.

Vláda tiež udelí väčšiu autonómiu Škótsku a Walesu a zároveň obmedzí škótskym poslancom možnosť rozhodovať o záležitostiach týkajúcich sa Anglicka a Walesu. Súčasťou vládneho programu je aj zavedenie prísnejšej imigračnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok