Džihádisti historické mesto zatiaľ šetria, obyvateľov už menej

TASR SITA Youtube
26.5.2015 17:53

Sýrske historické mesto Palmýra nezaznamenalo od minulého týždňa, keď kontrolu na ním prevzala ultraradikálna džihádistická skupina Islamský štát, nijaké škody. Vyhlásil to generálny riaditeľ pre sýrske pamiatky a múzeá Maamún Abdalkarím.

Džihádisti historické mesto zatiaľ šetria, obyvateľov už menej
SITA/AP Twitter

Existujú oprávnené obavy

Podľa slov generálneho riaditeľa pre sýrske pamiatky a múzeá Maamúna Abdalkaríma, existujú oprávnené obavy, že radikáli vyhodia tieto 2000-ročné torzálne pamiatky z čias Rímskej ríše, vrátane hrobiek a Belovho chrámu, do vzduchu. Extrémisti ich totiž môžu vo svojom puritánskom vnímaní islamu považovať za modlárske.

Nepoškodený stav Palmýry, zapísanej na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, potvrdzuje i videozáznam zverejnený na stránke YouTube krátko po obsadení mesta stúpencami Islamského štátu. Na videu je vidno starovekú citadelu, stĺporadie, koloseum, budovy a múry tejto starovekej pamiatky.

Zabili stovky ľudí

Lietadlá sýrskych vzdušných síl podnikli v pondelok na okolie Palmýry zhruba 15 útokov. Jej obsadením IS výrazne oslabil pozície armády vernej sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a otvoril si cestu pre postup na metropolu Damask. Radikáli v uplynulých dňoch zabili v Palmýre najmenej 400 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok