V Malajzii začali s exhumáciou tiel utečencov, stali sa obeťami prevádzačov

TA3 TASR
26.5.2015 15:22

Malajzijskí policajti začali s exhumáciou desiatok tiel utečencov, ktorí sa stali obeťami prevádzačov. Hroby sa nachádzajú v džungli pri hranici Malajzie s Thajskom. V blízkosti boli tábory, kde pašeráci zadržiavali migrantov z Barmy a Bangladéša.

Pašeráci možno spolupracovali s políciou

Malajzijská polícia preveruje príslušníkov pohraničnej a lesnej stráže v súvislosti s ich možnou spoluprácou s prevádzačmi ľudí v rámci pátrania po pôvode 139 hrobov nájdených pri opustených táboroch pašerákov ľudí na severe Malajzie pri hraniciach s Thajskom.

Podľa malajzijského ministra vnútra Ahmada Zahida Hamidiho je vyšetrovanie nutné, pretože po objavení hrobov pravdepodobne s telesnými pozostatkami utečencov v blízkosti táborov prevádzkovaných priekupníkmi s ľuďmi v lesnej rezervácii pri Thajsku sa zistilo, že tam tieto tábory existovali už niekoľko rokov.

"Máme podozrenie, že niektorí z nich sa spolčili s priekupníkmi," povedal v parlamente Hamidi, ktorého citovala agentúra DPA. Šéf malajzijskej polície, generálny inšpektor Khalid Abu Bakar, v pondelok potvrdil, že tamojšie bezpečnostné zložky lokalizovali v uplynulom týždni 139 hrobov, vo väčšine ktorých sa nachádzajú telesné pozostatky viac ako jednej osoby.

Na väznenie používali klietky

Hroby sa nachádzajú pri 28 táboroch - pravdepodobne zriadených priekupníkmi s ľuďmi - v rezervácii Padang Besar v štáte Perlis, približne 420 kilometrov severne od metropoly Kuala Lumpur.

Polícia sa domnieva, že ide o telá utečencov z Mjanmarska a Bangladéša. V jednom z táborov sa tiež našli objekty, ktoré polícia označila za "klietky na ľudí" vyrobené z dreva a ostnatých drôtov, ktoré pravdepodobne používali na väznenie imigrantov.

Člen kabinetu malajzijskej vlády Shahidan Kassim má tiež podozrenie voči členom pohraničných a lesných zložiek. "Rezervácia v Perlise je veľmi malá, v tejto oblasti by sa mali vedieť veľmi dobre vyznať a byť oboznámení so všetkými cestami i s džungľou samotnou," vysvetlil Kassim.

Masových hrobov je viac

Podobne ako malajzijské, aj thajské úrady odkryli začiatkom mesiaca v štáte Songkhla na východe krajiny neďaleko hraníc so susedným malajzijským štátom Perlis viacero masových hrobov s telesnými pozostatkami desiatok osôb, pravdepodobne príslušníkov bangladéšskej menšiny Rohingov.

Cez severnú Malajziu vedie trasa, ktorú využívajú prevádzači ľudí na ceste z Mjanmarska a Bangladéša do južnej Ázie. Ich zákazníkmi sú prevažne príslušníci moslimskej menšiny bangladéšskych a mjanmarských Rohingov, prípadne iných etnických a náboženských menšín, utekajúcich pred prenasledovaním zo strany tamojších vlád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok