MMF priznal posun v rokovaniach s Gréckom

SITA
20.5.2015 09:51

Šéfka MMF Lagardeová uviedla, že fond stále diskutuje s Aténami. V posledných dňoch však podľa nej nastal v rokovaniach pokrok. Nemecký minister Schäuble ale upozornil, že idú pomaly.

MMF priznal posun v rokovaniach s Gréckom
SITA/AP

Pokrok v rokovaniach

Medzinárodný menový fond robí "určité“ pokroky v rokovaniach s Gréckom o finančnej pomoci. V utorok to uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová. Zároveň však dodala, že MMF musí zohľadňovať postoje širšej medzinárodnej komunity.

"Neustále vedieme diskusie a v týchto rokovaniach s gréckymi predstaviteľmi nastal určitý pokrok,“ povedala.

Schäuble kritizuje pomalé tempo

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však v utorok upozornil, že rozhovory s Gréckom idú príliš pomaly. Agentúra Reuters sa odvolala na dvoch účastníkov politického stretnutia, na ktorom bol aj šéf nemeckého rezortu financií.

Podľa Schäubleho nastal posun vo vedľajších oblastiach, diskusie s Aténami však celkovo ostávajú pomalé a k prelomu nedošlo. Rokovania sa podľa neho točia okolo dokončenia súčasného programu pomoci a nie je potrebné špekulovať o "pláne B“.

Bez dohody Atény nesplatia dlh

Grécko bez dohody s veriteľmi Medzinárodnému menovému fondu neuhradí dlžnú čiastku splatnú 5. júna. Uviedol to hovorca vládnej strany Syriza v gréckom parlamente Nikos Filis. Atény majú fondu budúci mesiac uhradiť niekoľko splátok v celkovej výške 1,5 mld. eur. Krajine, ktorá nemá prístup na dlhopisové trhy, hrozí platobná neschopnosť a s veriteľmi sa preto chce urýchlene dohodnúť na uvoľnení zadržiavanej časti končiaceho úverového programu.

"Ak sa do 5. júna nepodarí uzavrieť dohodu o riešení súčasných problémov s financovaním, nedostanú žiadne peniaze," povedal Filis. Vláda pred uhradením záväzkov voči MMF podľa neho uprednostní výplatu miezd a dôchodkov. Grécko naďalej odmieta znižovanie dôchodkov a s veriteľmi sa chce dohodnúť aj na nižšom primárnom rozpočtovom prebytku a reštrukturalizácii dlhu, dodal Filis.

Eurokomisár vyzýva na urýchlenie rokovaní

Rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi sa musia urýchliť, aby Atény dosiahli dohodu počas nasledujúcich niekoľkých týždňov. Uviedol to európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. Zároveň vyhlásil, že to je možné.

Podľa jeho slov v rozhovoroch Grécka a jeho veriteľov nastal významný pokrok, stále však medzi rokujúcimi stranami existujú veľké rozdiely najmä v oblasti dôchodkov a trhu práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok