EP čaká diskusia o utečencoch, poslanci hľadajú riešenie

TA3 ČTK
20.5.2015 06:46

Otázka utečencov, s prílevom ktorých bojuje Európa, bude hlavnou témou v Štrasburgu. Európski poslanci budú diskutovať o tom, ako sa s týmto problémom vysporiadať.

Búrlivá reakcia Británie

Europoslanci budú v Štrasburgu diskutovať s podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o Európskom programe pre migráciu, jeho návrh predstavila komisia 13. mája. Návrh, najmä časť týkajúca sa prerozdeľovania a premiestňovania utečencov vnútri EÚ, vyvolal búrlivé reakcie najmä v Británii.

Kroky Bruselu privítali Taliani. Práve tí čelia najväčšiemu náporu prílevu migrantov pochádzajúcich najmä z Afriky a krajín Blízkeho východu.

Štyri piliere

Program Európskej komisie je postavený na štyroch pilieroch – silnejšej spoločnej azylovej politike, ktorej súčasťou je práve premiestňovanie a presídľovanie migrantov, boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevencia nelegálnej migrácie, ochrane vnútornej hranice EÚ a novej politike v oblasti legálnej migrácie.

S kvótami návrh komisie počíta v dvoch oblastiach. Prvou je takzvané premiestňovanie, teda pomoc s prechodným rozdeľovaním migrantov do iných krajín EÚ v prípade, že niektoré hraničné krajiny prestanú zvládať príval.

Druhou oblasťou je presídľovanie, jednotlivé členské krajiny by mali v rokoch 2015 a 2016 v rámci celoeurópskeho programu poskytnúť útočisko ľuďom, u ktorých je jasné, že majú nárok na medzinárodnú ochranu a zatiaľ sa nachádzajú mimo Európy. Celkovo by sa mal program týkať 20 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok