Nepál dočasne stopol novú výstavbu, chce predchádzať tragédiám

ČTK
19.5.2015 08:22

Nepál po silných zemetraseniach vyhlásil zákaz výstavby na dva mesiace a pri rozostavaných budovách ich obmedzil na dve poschodia. Chce tak zabrániť tragédiám a stratám na životoch ako pri poslednej prírodnej katastrofe.

Nepál dočasne stopol novú výstavbu, chce predchádzať tragédiám
SITA/AP

Obmedzenie na dva mesiace

Nepál vyhlásil dvojmesačné moratórium na nové stavebné projekty a obmedzil stavbu objektov na dve poschodia. Vláda týmto rozhodnutím reagovala na dve silné zemetrasenia, ktoré si vyžiadali vyše 8500 obetí a zničili takmer pol milióna domov.

Tento krok dáva úradom čas preveriť požiadavky na kvalitu stavieb potom, čo zemetrasenie 25. apríla a minulý týždeň zmenili väčšiu časť hlavného mesta Káthmándú na trosky a sutinu, rovnako ako oblasti na vidieku.

Najhoršia katastrofa

Zemetrasenia, ktoré zasiahli Nepál, boli  najhoršou katastrofou v modernej histórii himalájskej krajiny. Bilancia sa môže ešte zhoršiť, záchranári v odľahlých oblastiach naďalej pátrajú po desiatkach nezvestných ľudí. Za doposiaľ najhoršie, boli považované otrasy z roku 1934, keď v Nepále zahynulo najmenej 8519 ľudí.

Nepálsky premiér Sušil Koirála počas víkendu uviedol, že pri oboch zemetraseniach zahynulo 58 cudzincov. Osud ďalších 112 je nejasný, aj keď mnohí z nich môžu byť len turisti, ktorí sa neregistrovali na miestnych úradoch, keď opustili Nepál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok