Poľsko zaplatilo týraným mužom z tajných väzníc vysoké odškodné

ČTK
18.5.2015 13:03

Americká CIA prevádzkovala na území Poľska tajnú väznicu. V nej týrali trestancov z Guantanáma. Varšava prehrala spor na súde v Štrasburgu a dvom z nich vyplatila státisícové odškodné. Vtedajšie vedenie väzenia priznalo, o mučení údajne nevedelo.

Poľsko zaplatilo týraným mužom z tajných väzníc vysoké odškodné
SITA/AP

Odškodnenie pre väzňov z Guantanáma

Poľsko vyplatilo odškodnenie jednému z dvoch mužov, ktorí sa na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu domohli odškodnenia za mučenie v tajnej väznici americkej Ústrednej spravodajskej služby na severovýchode Poľska. Druhé odškodnenie odovzdá vláda do súdneho depozitu, oznámil hovorca ministerstva zahraničných vecí Marcin Wojciechowski.

Lehota pre odškodnenie vypršala podľa novín Gazeta Wyborcza v sobotu. Obaja muži sú podľa dostupných informácií stále väznení na americkej základni Guantanámo, kde USA zadržiavajú podozrivých z terorizmu. Poľská vláda požiadala Washington, aby títo väzni neboli odsúdení na smrť, podľa hovorcu je však rozhodnutie na americkej justícii.

Poľsko sa odvolávalo neúspešne

"Poľsko plní rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva, plníme svoje záväzky," uviedol hovorca. "V prípade jednej osoby bolo odškodnenie vyplatené na účet určený advokátmi. V prípade druhej osoby, ktorej sa týkajú medzinárodné sankcie,  sme požiadali súd o vytvorenie zvláštneho depozitu, kde zložené prostriedky budú čakať, kedy ich daná osoba bude môcť využiť,“ vysvetlil.

Vo februári súd zamietol poľské odvolanie voči verdiktu, podľa ktorého Poľsko musí zaplatiť mužom, ktorých CIA väznila na jeho území. Poľsko tiež podľa tribunálu v Štrasburgu musí rýchlo ukončiť vyšetrovanie ohľadom toho, či poľskí predstavitelia nesú vinu na tom, že väzenie mohlo fungovať.

Varšava mlčala a prehrala

Saudský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestínčan saudskoarabského pôvodu abú Zubajdá sa na súd obrátili s obvinením, že ich CIA v roku 2002 tajne prepravila do väzenia v poľských lesoch, kde ich mučili. Podľa rozsudku súdu z júla minulého roka má vláda vo Varšave jednému z nich zaplatiť odškodné vo výške  100.000 eur a druhému 130.000 eur.

Podľa tlače  Poľsko v Štrasburgu prehralo hlavne pre to, že mlčalo – vláda sa odmietla vyjadriť k meritu veci s tým, že ide o tajné záležitosti.

O mučení údajne nevedeli

Podľa decembrovej správy amerického Senátu, ktorá sa zaoberala brutálnymi vypočúvacími metódami CIA fungovala v prvých rokoch po 11. septembri 2001 so súhlasom Varšavy tajná väznica CIA v Poľsku, ktorého predstavitelia si chceli povolením na jej prevádzku udržať dobré vzťahy s USA. Ako prvý poľský predstaviteľ to v decembri potvrdil Aleksander Kwaśniewski, vedenie krajiny však podľa neho nevedelo o mučení väzňov.

Krakovská prokuratúra vedie vyšetrovanie ohľadom tajnej väznice CIA v lesoch pri dedine Stare Kiejkuty už sedem rokov a stále ho neuzavrela. Minulý rok v januári uviedla, že vzniesla obvinenie voči jednej osobe, nemenovala však obvineného, ani nespresnila obvinenie. Podľa médií ide o bývalého šéfa poľskej rozviedky.

Našírího čaká proces pred vojenským tribunálom pre to, že v roku 2000 údajne stál za útokom na americkú vojnovú loď USS Cole, pri ktorom zahynulo 17 amerických vojakov. Ak ho súd uzná za vinného, môže dostať trest smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok