Grécko musí prijať reformy, inak nezíska financie

SITA
18.5.2015 10:20

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel varoval pred odchodom Grécka z eurozóny. Podľa neho by vznikol problém nielen ekonomický, ale aj politický. Referendum o reformách považuje za riešenie, ktoré by mohla zrýchliť rozhodovanie.

Grécko musí prijať reformy, inak nezíska financie
SITA/AP

Všetko záleží od Atén

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel varoval, že grécka vláda a Grécko môžu získať ďalšiu pomoc jedine vtedy, ak uskutočnia reformy. Likvidné rezervy Grécka sa zmenšujú a rozhovory Atén s veriteľmi mesiace viaznu.

Na otázku o tom, či je možné Grécko ešte zachrániť, Gabriel povedal, že to záleží od Atén. Zároveň uviedol, že referendum o reformách by mohlo zrýchliť rozhodovanie.

Varovanie pred odchodom Grécka z Únie

Gabriel zdôraznil, že grécka vláda musí konať v každom prípade. "Tretí program pomoci pre Atény je možný iba v prípade zavedenia reforiem. Nemôžeme tam jednoducho poslať peniaze,“ povedal. Zároveň varoval pred odchodom Grécka z eurozóny (Grexit). "Bolo by to veľmi nebezpečné nielen ekonomicky, ale aj politicky,“ povedal.

Ak by jedna krajina vystúpila z eurozóny, zvyšok sveta by sa podľa neho na Európu díval inak. "Nikto by v Európu viac nemal dôveru, ak by sme sa rozsypali pri prvej veľkej kríze. Nemali by sme sa nahovárať na Grexit,“ doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok