Poprední ekonómovia podporujú zrušenie mincí a bankoviek

TASR
17.5.2015 16:10

Poprední ekonómovia podporujú zrušenie fyzických peňazí. "Pri súčasných technických možnostiach sú mince a bankovky skutočným anachronizmom," povedal ekonomický poradca nemeckej vlády Peter Bofinger pre časopis Spiegel.

Poprední ekonómovia podporujú zrušenie mincí a bankoviek
TA3

Boj proti čiernej práci

Zrušenie fyzických peňazí by pomohlo zasiahnuť proti čiernej práci a drogám a uľahčilo centrálnym bankám uskutočňovať ich peňažnú politiku.

Ekonomický poradca nemeckej vlády Peter Bofinger vyzval nemeckú vládu, aby na medzinárodnej úrovni podporila zrušenie hotovosti. "Bola by to naozaj dobrá téma pre program summitu G7 v Elmau," dodal Bofinger.

Anonymita hotovosti

O zrušení fyzickej hotovosti budú diskutovať ekonómovia a zástupcovia centrálnych a komerčných bánk na seminári zorganizovanom Švajčiarskou národnou bankou v Londýne. Jedným z účastníkov je aj harvardský ekonóm a bývalý šéf-ekonóm Medzinárodného menového fondu Kenneth Rogoff.

Ten v rozhovore pre denník Handelsblatt navrhol, aby sa spočiatku vydávali len bankovky s nižšou hodnotou. "Veľká časť negatívnych sprievodných znakov používania hotovosti súvisí s veľkými bankovkami. Veľa dosiahneme už tým, že ich prestaneme vydávať," tvrdí Rogoff. Ako dôvod uvádza anonymitu hotovosti a jej zneužívanie pre nelegálne transakcie alebo daňové úniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok