Americké špeciálne jednotky zabili v Sýrii veliteľa islamistov

TA3 TASR
16.5.2015 16:41

Americké špeciálne jednotky zaútočlili vo východnej Sýrii. Pri operácii zabili vysoko postaveného predstaviteľa organizácie islamský štát Abú Sajjáfa. Jeho manželku zajali a previezli do amerického vojenského zariadenia v Iraku.

Obamov osobný rozkaz

Abú Sajjáf bol zodpovedný za ilegálny obchod s ropou a plynom, ako aj za finančné operácie extrémistov.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu útok komanda špeciálnych síl, pri ktorom jeho príslušníci zadržali aj Sajjáfovu manželku podozrivú z organizácie teroristických aktivít IS, nariadil osobne prezident Barack Obama.

"Ropný minister" kalifátu

Americký minister obrany Ashton Carter uviedol, že k útoku komanda došlo na východe Sýrie a okrem abú Sajjáfa pri ňom zahynulo aj najmenej desať bojovníkov Islamského štátu, ktorí zasahujúcim americkým silám kládli húževnatý ozbrojený odpor.

"Sajjáf pomáhal tejto teroristickej organizácii riadiť nezákonné obchody s ropou a plynom, ako aj finančné operácie," uviedol vo svojom vyhlásení Carter.

Podľa vyhlásenia hovorkyne Rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanovej Spojené štáty piatkový zásah svojho komanda nekoordinovali s predstaviteľmi režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok