Islamský štát sa zmocnil centra západoirackého mesta Ramádí

TA3 TASR
15.5.2015 22:29

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát vztýčili svoju čiernu zástavu nad sídlom lokálnej vlády v Ramádí, metropole západoirackej provincie Anbár.

Prevzali kontrolu nad sídlom provinčnej vlády

Povstalci zaútočili na Ramádí, v ktorom sídli úrad guvernéra, aj s pomocou šiestich áut naložených výbušninami. Militanti oznámili, že zaútočili na sídlo provinčnej vlády a prevzali nad ním kontrolu po tom, ako "odstránili odpadlíkov", ktorí zostali vnútri.

Miestne zdravotnícke informovali o najmenej 11 obetiach tohto útoku. V niektorých častiach Ramádí pokračovali boje aj dnes, pričom vláda stále kontroluje vojenskú základňu v západnej časti mesta.

Civilisti utekajú do Bagdadu

V prípade, že sa Ramádí dostane pod úplnú kontrolu IS, znamenalo by to vážny úder pre vládnu ofenzívu proti IS približne šesť týždňov po oslobodení mesta Tikrít od islamistov.

O Ramádí sa bojuje od vlaňajška, extrémisti však zintenzívnili ofenzívu v apríli, keď prenikli hlboko do centra mesta, ktoré leží len 110 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad.

Postup IS prinútil tisíce civilistov opustiť Ramádí a hľadať útočisko v Bagdade, kam ich však údajne pustia len v prípade, že tam majú niekoho, kto sa za nich zaručí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok