Schválili minimálny dôchodok, dotkne sa to desaťtisícov seniorov

SITA TA3
13.5.2015 16:23

Dôchodcovia na Slovensku budú dostávať minimálny dôchodok. Nárok naň má mať ten, kto platil minimálne 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek.

269,50 eura

Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce, ktorú definitívne schválil parlament.     

Minimálny dôchodok sa má podľa návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.

Dotkne sa 75-tisíc seniorov

Nové pravidlá minimálneho dôchodku sa budú vzťahovať na poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ako aj invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Rezort práce vyčíslil, že zavedenie minimálneho dôchodku sa má dotknúť 75.392 dôchodcov.

Ľudia s nárokom na minimálny dôchodok ho budú po novom poberať len z jednej inštitúcie, a to zo Sociálnej poisťovne. Nebudú musieť osobitne žiadať o jeho vyplácanie. Zároveň rezort práce počíta s tým, že dôchodcovia by už nemali byť odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi.     

Minimálny dôchodok sa bude valorizovať ako životné minimum, a to vždy k 1. januáru daného kalendárneho roka. Pri 30 odpracovaných rokoch rezort práce stanovil koeficient pre určenie minimálneho dôchodku vo výške 1,36-násobku životného minima. Percentuálna výmera životného minima sa bude zvyšovať za každý ďalší kvalifikovaný rok dôchodkového poistenia od 31 rokov do 39 rokov o 2 percentuálne body a od 40 odpracovaných rokov o 3 p.b.

Pozrite si tlačovú besedu R. Fica, J. Richtera a J. Lipianskeho o minimálnom dôchodku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok